zaterdag 22 september 2012

Pompoentaartjes met wortel en geitenkaas


Ja!! Vandaag begint de (g)astronomische herfst! Dit is absoluut mijn favoriete culi-seizoen: zoetzure Hollandse appeltjes, sappige peren, dito eendjes ;-), prachtige paddenstoelen en natuurlijk pompoen. Heerlijk, toch?

Vandaag staat er pompoen op het menu. Dit is zo'n fantastisch herfstproduct omdat je er alle kanten mee op kunt, van zoete cupcakes tot 'n hartig soepje.
   Deze keer maakte ik pompoentaartjes met wortelrelish en geitenkaas: zoet en hartig tegelijk. Het zal je vast niet verbazen dat dit een recept is van Ottolenghi en Tamimi. De gerechten zijn elke keer weer een feest van smaken en texturen, zo ook deze verrukkelijke herfsttaartjes! Het zoete komt van de geroosterde pompoen en de wortelrelish die ook een lekker zuurtje heeft en 'n little kick door de scherpe mosterdzaadjes. Dan heb je nog het crunchy maanzaaddeeg dat een mooi contrast vormt met de fluffy roomvulling en de zachte geitenkaas.

Omdat ik momenteel echt helemaal verrukt ben van deze heerlijke herfstige pompoentaartjes, zijn ze tevens mijn inzending voor het Foodblogevent van september! Deze maand is het de beurt aan Ianna die benieuwd is naar onze favoriete hartige taarten.

Dit heb je nodig voor de Pompoentaartjes:

Deeg
230 gram bloem
½ theelepel zout
25 gram maanzaad
110 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes
4-5 eetlepels melk

Vulling
2 eetlepels olijfolie
500 gram* flespompoen zonder schil en pitten, in blokjes van 2 cm
zout
versgemalen zwarte peper
1 theelepel mosterdzaad
180 gram wortel, schoongemaakt en grof geraspt
35 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels wittewijnazijn
50 ml sinaasappelsap, vers geperst
30 gram ongezouten roomboter, gesmolten (om mee in te vetten)
120 ml slagroom
1 (M) eidooier
20 gram verse bieslook, in kleine stukjes geknipt
40 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
150 gram zachte geitenkaas

Verder nog
6 taartvormpjes met losse bodem van 10 cm Ø en 2 cm diep
bakpapier
steunvulling voor het blind bakken

* schoon gewicht

Zo maak je ze:

1. Maak eerst het deeg. Zeef de bloem boven een grote kom en meng het zout en maanzaad erdoor. Wrijf met je vingertoppen de blokjes koude boter door het bloemmengsel tot je de structuur van broodkruim krijgt. Voeg de melk toe en maak snel een bal van het deeg. Druk het deeg plat en wikkel het in plastic folie. Leg het deeg een paar uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 170 ˚C.
3. Meng in een ovenschaal 1 eetlepel olijfolie met de blokjes pompoen en bestrooi met zout en peper. Rooster de pompoen in de oven in ca. 15 minuten beetgaar. Laat afkoelen.
4. Verwarm, terwijl de pompoen in de oven staat, de rest van de olijfolie in een pan en voeg het mosterdzaad toe. Doe de geraspte wortel erbij wanneer de mosterdzaadjes beginnen te dansen en springen. Laat dit 10 minuten smoren en schep regelmatig om. Roer de suiker, azijn en sinaasappelsap erdoor. Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat het geheel 20-25 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe tot vrijwel al het vocht is ingekookt. Laat de relish vervolgens afkoelen.
5. Vet de taartvormpjes goed in met de gesmolten boter. Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 3-4 mm (je kunt het deeg ook tussen 2 stukken bakpapier uitrollen). Snijd er 6 ronde deeglapjes van 15 Ø cm uit en bekleed hiermee de ingevette taartvormpjes. Druk het deeg met je vingertoppen goed aan op de bodem en in de randen. Snijd het teveel aan deeg boven de rand van de taartvormpjes eraf. Zet de vormpjes minstens een half uur in de koelkast.
6. Neem 6 stukken bakpapier, maak er propjes van en vouw ze weer open. Bekleed elk deegje met een stuk bakpapier en vul met bakbonen of ongekookte rijst (gebruik voldoende vulling zodat de randen van de taartjes niet kunnen inzakken). Zet de taartvormpjes 15-20 minuten in een op 170 ˚C voorverwarmde oven, verwijder dan de vulling en het bakpapier en bak nog 5-10 minuten tot de deegbodems goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
7. Verhoog de oventemperatuur naar 180 ˚C.
8. Klop in een grote kom de slagroom en eidooier tot je zachte pieken krijgt. Spatel er de bieslook, geraspte kaas, een snuf zout en royaal zwarte peper door. Zet zolang in de koelkast.
9. Nu is het tijd om de taartjes te vullen. Verdeel eerst gelijkmatig de wortelrelish over de vormpjes, gevolgd door de blokjes pompoen. Verkruimel dan de geitenkaas erover. Zet de vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het roommengsel over de taartjes, vul ze bijna tot de rand. Bak de taartjes 8-10 minuten in de oven tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Haal de pompoentaartjes zodra je ze kunt beetpakken uit de vormpjes. Serveer de taartjes warm.

Lekker met een rucolasalade!

Bron: Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, Ottolenghi Het Kookboek

Tips & tricks:

• Het recept is wat lang, maar je kunt heel veel al van tevoren bereiden. Om het jezelf makkelijker te maken kun je 1 grote pompoentaart maken. Geloof me, deze taartjes (of taart) zijn het waard!
• Ik vond de pompoenblokjes wel erg groot in de kleine taartjes, dus ik heb ze nog iets kleiner gesneden.
• De vulling paste echt niet in die 6 taartjes. Van het teveel aan vulling en het restantje deeg heb ik nog maar (een iets grotere) taart gemaakt.
• De oventemperaturen in dit recept zijn voor een conventionele oven. Heb je een heteluchtoven verlaag de temperatuur dan met 10%.

Eat to the Beat:

Autumn Leaves van Nat King Cole
Autumn Leaves van Miles Davis (instrumentaal)
Autumn in New York van Ella Fitzgerald & Louis Armstrong


Geniet van je weekend!

11 opmerkingen:

  1. We hebben een winnaar :-;! pompoen is inderdaad heel veelzijdig. Net een viscurry met pompoen gemaakt. Ook verrassend. En dit ziet er alvast heel goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Anke! Oh ja, pompoen in curry is ook zo lekker! Dat heeft vast heerlijk gesmaakt!

      Verwijderen
  2. Weer een lekker recept van de boys! Komt dit ook uit Jerusalem? Heerlijke combi pompoen en geitenkaas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Absoluut! Deze herfstige taartjes komen uit Ottolenghi Het kookboek; weet zeker dat jij ze ook heel lekker vindt ;-)

      Verwijderen
  3. Yuck. Net mijn pompoen gebruikt voor de pompoensoep! :(
    Ik denk dat ik ook ga voor een grote taart.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Huh, geen Guilty Pleasure-pizza voor je blogverjaardag? Pompoensoep is ook lekker, maar deze pompoentaart... Je weet niet wat je proeft!

      Verwijderen
  4. Wat is dit goddelijk! Zo lekker romig en die wortelrelish is al zo lekker! Je hebt me in verwarring gebracht, ik weet niet meer wat ik zijn lekkerste recept vind. We houden het er maar op, dat alles lekker is van Ottolenghi. Maar dit is een TOPPER!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo leuk dat je ze zo snel gemaakt hebt en er zo enthousiast over bent! Ik wist wel dat je ze lekker zou vinden :-) 'n Favoriet Ottolenghi-recept kiezen is gewoon niet te doen: inderdaad allemaal zo ongelooflijk lekker! Die wortelrelish is goed, hè? Die ga ik ook gewoon eens 'los' maken!

      Verwijderen
  5. Klinkt (en ziet er) heerlijk uit. Ik ga binnenkort mijn Ottolenghi er eens op naslaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hmm, je helpt me herinneren dat ik ook nog wat zou maken voor het foodblogevent...! Nu heb ik toevallig nog een pompoentje liggen maar da's niet origineel natuurlijk. Haha. Ziet er heerlijk uit Kelly!

    BeantwoordenVerwijderen