zaterdag 2 juli 2011

Citroencake

Deze cake heeft last van een identiteitscrisis?! Het is een citroencake, maar de cake wordt eigenlijk Madeira cake genoemd. De Madeira cake heeft zijn naam te danken aan de Madeira wijn die oorspronkelijk in de 19e eeuw bij de cake geschonken werd. De cake zelf bevat geen druppeltje Madeira, maar wel heerlijk frisse citroen. Het recept voor deze cake komt uit Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? van Nigella Lawson. Ik heb het boek zelf niet, maar het recept kun je gelukkig ook op haar site vinden.Wat heb je nodig voor de Citroencake:

240 gram ongezouten roomboter
200 gram fijne kristalsuiker, plus een beetje extra
rasp en sap van 1 citroen
3 eieren, L
210 gram zelfrijzend bakmeel
90 gram bloem
snufje zout
cakevorm van 25 x 12 cm


Zo maak je de cake:


1. Breng de roomboter en eieren op kamertemperatuur.
2. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier zodat het bakpapier aan de lange zijden uitsteekt (dan kun je de cake na het bakken zo uit de vorm tillen).
3. Zeef het zelfrijzend bakmeel en de bloem en meng in een kom door elkaar.
4. Mix de roomboter en suiker met een mixer in zo'n 5 minuten licht en luchtig. Meng vervolgens de citroenrasp erdoor.
5. Mix één voor één de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige goed is opgenomen. Voeg bij elk ei 1 eetlepel van het meelmengsel toe om te voorkomen dat het cakebeslag gaat schiften.
6. Meng 'n snufje zout door het resterende meelmengsel en spatel het luchtig door het cakebeslag. Voeg ten slotte het citroensap toe (ik had 'n grote citroen en kwam uit op 5 eetlepels citroensap).
7. Schep het beslag voorzichtig in de cakevorm. Strijk de bovenkant glad en bestrooi met 1,5 à 2 eetlepels suiker.  
8. Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin (mijn cake had 10 minuutjes langer nodig). De cake is gaar als een in het midden van de cake gestoken prikker er droog uitkomt. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen. Til vervolgens de cake met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.


0 reacties:

Een reactie posten