donderdag 29 december 2011

Sweet Onion Jam


This stuff is good ;-) Ik ben echt gek op rode ui en dit jammetje is zo lekker! De jam is ideaal voor bij een kaasplankje met bijvoorbeeld geitenkaas en blauwe kaas. En, ook gewoon op een boterham met oude kaas is 'ie heerlijk. Of, serveer de jam eens bij lamsvlees.

Wat heb je nodig voor de Sweet Onion Jam:

olijfolie
ca. 675 gram rode uien, fijngesneden
150 gram bruine basterdsuiker
1 theelepel zout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 dl balsamicoazijn
2 1/2 dl volle rode wijn
3 à 4 gesteriliseerde jampotten

Zo maak je de jam:

1. Verwarm olijfolie in een grote roestvrijstalen pan en voeg de uien, suiker, zout en versgemalen peper toe. Roer het goed door en leg het deksel op de pan.
2. Laat dit 30 minuten staan op 'n zacht vuur. Roer af en toe even door zodat het niet aan de bodem gaat plakken.
3. Voeg na een 1/2 uurtje de balsamicoazijn en rode wijn toe en laat de jam, zonder deksel, nog eens 30 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen. Roer af en toe weer even door. De jam zou nu iets dikker geworden moeten zijn.
4. Vul de gesteriliseerde jampotten met de jam en draai de deksels er direct goed op. Zet 5 à 10 minuten ondersteboven en laat ze daarna rechtop verder afkoelen.

Bron: Rachel Allen, Bake (Uit de oven)

• In deze blogpost lees je hoe je jampotten kunt steriliseren.
• Ik heb de jam bij Stap 3 langer laten inkoken, maar de jam wilde niet echt veel dikker worden. De jam zou tijdens het afkoelen nóg iets dikker moeten worden, maar dat viel ook wel mee. Je zou eventueel iets minder balsamicoazijn en rode wijn kunnen toevoegen of de jam net zo lang kunnen laten inkoken totdat je tevreden bent met de dikte van de jam.


Morgen komt het laatste recept voor het Homemade Kaasplankje online: de lavash crackers!

2 opmerkingen:

  1. Ha, ik heb dit toevallig vanmiddag ook gemaakt. Misschien iets andere samenstelling (minder rode wijn), maar het idee is hetzelfde. Voor oudjaarsavond, lekker met blauwe- en geitenkaasjes en zelfgebakken notenbrood.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Nell: ha, wat toevallig :-) Dat leek me nu juist ook zo'n leuk idee voor Oudejaarsavond, vandaar dat ik de hele week receptjes post voor een Homemade Kaasplankje. Al is de jam hier al bijna op inmiddels... Alvast 'n fijne jaarwisseling!

    BeantwoordenVerwijderen