vrijdag 30 december 2011

Lavash Crackers


Lavash is een flatbread dat veel wordt gegeten in het Midden-Oosten. Het komt oorspronkelijk uit Armenië en wordt traditioneel gebakken in een kleioven, maar in 'n gewone oven lukt het ook prima! Serveer de crackers met 'n lekker dipje of (zelfgemaakte) kaasjes.

Wat heb je nodig voor de Lavash Crackers:

1 gram gist ('n snufje tussen duim en wijsvinger)
200 gram bloem
'n snufje zout
1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie
ca. 125 ml lauwwarm water

strooisels voor de garnering zoals:
maanzaad, sesamzaad, komijnzaad, karwijzaad, paprikapoeder, grof zeezout

Zo maak je de crackers:

1. Los de gist op in 'n klein beetje lauwwarm water.
2. Meng het bloem, zout, olie en gist door elkaar.
3. Giet er vervolgens zoveel lauwwarm water bij als je nodig hebt om er een samenhangend en soepel deeg van te maken (soms heb je wat meer nodig, soms wat minder).
4. Bestuif je werkvlak met wat bloem en kneed het deeg zeker 10 minuten tot het glad en zacht is.
5. Leg de deegbal in een (ingevette) kom, dek af met plastic folie en laat het 1-1,5 uur rijzen.
6. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
7. Rol het deeg zo dun mogelijk uit en leg de deeglap op de bakplaat met het bakpapier.
8. Bestrijk het deeg licht met water en bestrooi met het zeezout, de zaadjes en/of kruiden − wat je lekker vindt!
9. Bak de lavash crackers in de voorverwarmde oven in ca. 15 minuten egaal goudbruin en knapperig.

Bron: Yvette van Boven, Home Made

• Je kunt het deeg ook in een keukenmachine kneden, maar het kneden is toch eigenlijk het leukste van zelf brood bakken! Je moet het deeg, zoals gezegd, 10 minuten kneden maar dat is echt geen straf als je het in je handen voelt veranderen in 'n heerlijk zacht en flexibel deeg. Dus, stroop je mouwen op en gooi al je eventuele stress en frustratie eruit ;-) Geloof me, 't is zo lekker om te doen!
• Je kunt het deeg bij Stap 7 het best in 2 stukken verdelen; omdat het je het vrij dun kunt uitrollen, zal het niet op 1 bakplaat passen.
• Als je het deeg garneert met de strooisels doe dit dan bijvoorbeeld in strepen of ruitjes; dat staat mooi.
• De lavash crackers zijn vers het lekkerst!


Met dit recept is mijn Homemade Kaasplankje compleet! Wil je zelf nu ook eens een kaasplankje maken − misschien wel met Oud & Nieuw! − check dan de links hieronder voor de andere recepten:

Griesmeelbroodjes met maanzaad
Perenjam met speculaaskruiden
Sweet Onion Jam
Zelfgemaakte kaasjes


Ik wens jullie alvast een heel gezellige jaarwisseling!
Maak er 'n mooi feest van en tot snel in 2012!



4 opmerkingen:

  1. Mmmmm!!!! Lekkere lavash crackers met oud en nieuw! Thanks kel!!
    Ik heb gekozen voor een hunnus en baba ganoush dip erbij!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een heel gelukkig nieuwjaar voor jou en je familie,
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Xiomara: lekkere combi! Hoop dat je ervan genoten hebt :-D
    @Caroline: jij ook 'n geweldig 2012!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vau! Lopulta sain verkkosivuston, josta voin todella saada arvokkaita tietoja tutkimuksestani ja tiedoistani.

    BeantwoordenVerwijderen