vrijdag 2 december 2011

Speculaastaart met bavarois van kruidnoten

Bron: Cakemania

Dit is mijn final cake voor de Wilton Decorating Basics cursus!

De taart is gemaakt van biscuitdeeg met speculaaskruiden en bavarois van de kruidnoten die ik laatst maakte. Voor het icen en decoreren heb ik Wilton buttercream icing gebruikt. De taart heeft dus helemaal de smaak van 5 december! En, met een andere decoratie tover je 'm zo om in de perfecte taart voor Pakjesavond ;-)

Wat heb je nodig voor de Speculaastaart:

Biscuit:
4 eieren, M (op kamertemperatuur)
100 gram patentbloem
20 gram maizena
1 theelepel speculaaskruiden
1/4 theelepel zout
120 gram fijne kristalsuiker

Bavarois:
3 blaadjes gelatine
250 ml volle melk
40 gram suiker
1 eidooier
100 gram kruidnoten
125 ml slagroom

Zo maak je de taart:

Biscuit:
1. Leg de eieren 10 minuutjes in een kom met warm water.
2. Vet ondertussen een ronde bakvorm van 20 cm Ø in. Leg op de bodem van de bakvorm een cirkel van bakpapier die precies op maat is geknipt. Vet deze ook in. Bestuif de vorm vervolgens met bloem en klop het teveel aan bloem eruit.
3. Verwarm de oven voor op 170 °C.
4. Zeef de bloem, de maizena en de speculaaskruiden boven een kom. Voeg het zout toe en meng door elkaar.
5. Klop de eieren en de suiker met een (hand-)mixer tot een zeer schuimige, lichte massa (zeker 10 minuten!).
6. Spatel voorzichtig de droge ingrediënten door het eimengsel zodat je zoveel mogelijk lucht in het beslag houdt.
7. Schep het biscuitbeslag in de bakvorm, strijk het glad en bak de taart in 30-40 minuten gaar. Steek een caketester of satéprikker in het midden van de taart. Als deze er schoon en droog uitkomt, is de taart gaar.
8. Laat de taart eerst even afkoelen in de oven met de deur op een kier. Zet de vorm daarna op een rooster. Na 5-10 minuten kun je de taart op het rooster omkeren en verder laten afkoelen (eventueel met een schone theedoek erover). Pas als de taart volledig is afgekoeld, kun je 'm doorsnijden, vullen, afsmeren, decoreren, etc.

Bavarois:
1. Leg de blaadjes gelatine één voor één in ruim koud water en laat 5 à 10 minuten weken.
2. Breng de melk tegen de kook aan. Meng de suiker en eidooier in een kom en giet hier al roerend beetje bij beetje de warme melk bij. Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm het mengsel op een laag vuur tot het iets gebonden is (let op dat het niet kookt).
3. Neem de pan van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze één voor één door het mengsel tot ze zijn opgelost.
4. Giet het mengsel door een zeef in een kom om klontjes te voorkomen. Laat het vervolgens afkoelen door de kom met het mengsel in een bak met ijswater te zetten.
5. Maal de kruidnootjes (hier vind je het recept) fijn in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer. Spatel de fijngemalen kruidnoten voorzichtig door het afkoelende mengsel.
6. Klop ondertussen de slagroom stijf. Spatel de slagroom luchtig door het mengsel zodra deze 'hangend' (lobbig) is. Laat de bavarois eventueel iets opstijven in de koelkast.


Het vullen en decoreren van de taart:
1. Snijd de taart bij voorkeur in 3 lagen met een mes of taartzaag.
2. Markeer de lagen na het snijden met een beetje botercrème zodat je later weet hoe de lagen precies op elkaar horen; dit doe je door een dun laagje botercrème van zo'n 1 cm breed van onder naar boven aan te brengen aan de buitenkant van de taart.
3. Verdeel de bavarois (niet meer dan de helft) over de onderste laag van de taart. Zorg ervoor dat de bavarois niet over de rand van de taart komt. Spuit éérst een dijkje van botercrème langs de rand om dit te voorkomen.
4. Leg de 2e laag er bovenop (denk aan het laagje botercrème aan de buitenkant). Herhaal stap 3 en leg vervolgens de 3e laag op de taart. Plaats de taart in de koelkast om even op te laten stijven zodat het icen van de taart makkelijker gaat (optioneel; afhankelijk van de dikte van de bavarois).
5. Ice de taart met een dunne laag botercrème. Laat de taart weer even in de koelkast opstijven. Je kunt de taart hierna nog gladder maken door er overheen te gaan met een spatel, die je onder de warme kraan hebt gehouden en drooggemaakt.
6. Bekleed de taart met marsepein en versier met leuke Sinterklaasdecoratie!

Bron: de hoeveelheden/verhoudingen voor het biscuitdeeg heb ik gevonden op DeLeuksteTaarten.nl.


Tips & tricks:

• Door de eitjes iets te verwarmen krijg je een extra luchtig biscuitbeslag.
• Gebruik voor het bakken een ronde, dichte bakpan zoals deze. Een springvorm zou ook kunnen, maar dan moet je er zeker van zijn dat deze niet lekt.
• Mijn biscuit is steeds na 30-33 minuten gaar. Kom niet in de verleiding de oven in de eerste 30 minuten te openen, dan kan je biscuit namelijk inzakken.
• Ik laat biscuit altijd in fases afkoelen, omdat biscuit kan inzakken wanneer dit te snel gebeurt.
• Biscuit is makkelijker in lagen te snijden als de taart een dag oud is of in de vriezer is geweest.
• Je kunt de onderkant van je biscuit het best als bovenkant van de taart gebruiken omdat deze strakker is.
• De Wilton buttercream icing kan ik je qua smaak niet echt aanraden, kijk anders even op DeLeuksteTaarten.nl voor een recept voor botercrème.


Fijne Pakjesavond!

4 opmerkingen:

  1. Wat ziet de taart er mooi uit en hij lijkt me ook nog heerlijk smaken. Je kunt nu na de workshop wel een winkeltje beginnen.
    Fijn weekend, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Caroline: dank je! Als jij 'n leuk pandje voor me weet ;-) Jij ook 'n goed weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Thanks for dropping by. This is an impressive looking cake, love the layers.

    BeantwoordenVerwijderen