zondag 25 maart 2012

Chilli Chocolate Cake


Hoewel m'n vriend mijn grootste 'proefkonijn' is, houdt hij, behalve van af en toe een lekker stukje chocolade bij de koffie, helemaal niet zo van zoet. Hij is meer van het pittige eten en als ik zeg pittig, dan bedoel ik ook echt pittig; hij knipt rustig een Madame Jeanette boven zijn eten (tip: met een schaar voorkom je dat je vingers direct in aanraking komen met de hete peper)! Ook heeft hij een aardige sambalverzameling: er staan momenteel maar liefst dertien verschillende potjes sambal in de koelkast!
   Ik wilde John graag een keer verrassen met een spicy Chilli Chocolate Cake en aangezien we vandaag 11 jaar (!) samen zijn, leek dit me de ideale gelegenheid om deze chocoladetaart voor hem te maken! De taart is met liefde gemaakt en dat proef je! Hij is moist en vol van smaak. De chocolade icing is lekker smeuïg en de rode peper geeft de chocoladetaart een extra kick!

Wat heb je nodig voor de Chilli Chocolate Cake:

Voor de chocoladetaart
75 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels cacao
1 theelepel kaneel
1 ½ theelepel bakpoeder
1 mespuntje baksoda
¼ theelepel zout
150 gram pure chocolade (72% cacao), fijngehakt
1 theelepel oploskoffie of espressopoeder
125 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
125 gram fijne kristalsuiker
5 eieren, gescheiden en op kamertemperatuur
1 rode peper, zaadlijst verwijderd en fijngesneden
1 eetlepel rum
1 eetlepel water
1 theelepel vanille-extract

Voor het glazuur
2 eetlepels goede sinaasappelmarmelade

Voor de chocolade icing
180 gram pure chocolade (72% cacao), fijngehakt
125 gram ongezouten boter, in blokjes
1 eetlepel golden syrup

Zo maak je de taart:

1. Verwarm de oven voor op 160°C.
2. Bekleed de bodem en rand van een springvorm van 20-22 cm Ø met bakpapier (vet de vorm van tevoren in met een beetje boter zodat het bakpapier goed blijft zitten). Vet ook het bakpapier in.
3. Zeef het zelfrijzend bakmeel, de cacao, de kaneel, de bakpoeder en baksoda boven een kom. Voeg het zout toe en meng goed door elkaar.
4. Smelt de fijngehakte chocolade en de oploskoffie au bain marie. Roer door als de chocolade begint te smelten. Haal de kom van het vuur als de chocolade volledig is gesmolten en laat iets afkoelen.
5. Klop de roomboter met een handmixer of staande mixer (met platte menghaak) op medium snelheid zacht. Voeg de fijne kristalsuiker toe en klop dit in 2-3 minuten licht en luchtig. Mix op lage snelheid voorzichtig de afgekoelde chocolade en vier (!) eidooiers erdoor.
6. Voeg de droge ingrediënten en de rode peper aan het chocolademengsel toe. Spatel het er voorzichtig door. Meng vervolgens de rum, het water en het vanille-extract erdoor.
7. Klop 5 eiwitten stijf met behulp van een handmixer of staande mixer (met een garde). Voeg 1/3 hiervan toe aan het chocolademengsel en roer dit er met een spatel goed door zodat het mengsel iets luchtiger wordt. Spatel nu voorzichtig, zodat de eiwitten zo luchtig mogelijk blijven, de rest van de eiwitten erdoor (het mengen is wat lastig doordat het chocolademengsel vrij stevig is, maar maak je geen zorgen het hoeft niet helemaal perfect gemengd).
8. Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvorm (strijk het iets glad met je spatel). Bak de chocoladetaart in de voorverwarmde oven in 45-50 minuten gaar (omdat ovens verschillen, kun je het beste na 35 minuten even checken om te zien of de taart al gaar is). Test de gaarheid met een houten prikker; als een prikker die je in het midden van de taart steekt er schoon uitkomt dan is de taart klaar. Het is niet erg als de bovenkant van de taart iets gebarsten is; er komt toch nog icing over.
9. Plaats de taart nog in de springvorm op een rooster om af te koelen. Na zo'n vijf minuten kun je 'm uit de vorm halen en verder laten afkoelen op het rooster.
10. Verwarm voor het glazuur de sinaasappelmarmelade in een pannetje op laag vuur zodat de marmelade vloeibaar wordt. Strijk de marmelade met een kwastje over de nog warme taart.
11. Voor de chocolade icing smelt je de fijngehakte chocolade, de roomboter en golden syrup au bain marie. Roer alles goed door als de chocolade en roomboter beginnen te smelten. Giet de gladde massa in één keer over de afgekoelde taart zodat de hele taart, ook de zijkant, bedekt wordt. Laat de icing hard worden en serveer!

Bron: dit recept (met wat eigen aanpassingen) van Sam Stern via The Guardian


Tips & tricks:

Lyle's golden syrup kun je kopen bij de AH XL. Je vindt de (potjes) golden syrup bij de jam.
• Je kunt de rum vervangen door nog een extra eetlepel water.
• In plaats van sinaasappelmarmelade zou je abrikozenjam kunnen gebruiken. Het glazuur zorgt ervoor dat je de taart 'afsluit' en dat de chocolade icing zich goed over de taart verdeelt. Bovendien blijft de taart hierdoor lekker moist en voorkom je dat er kruimels in de icing komen.
• Eieren scheiden gaat het makkelijkst als de eieren koud zijn. Doe dit direct nadat je de eieren uit de koelkast haalt en laat de eidooiers en eiwitten op kamertemperatuur komen. Eiwitten kun je namelijk het best kloppen als ze op kamertemperatuur zijn. Zorg ervoor dat de kom en garde schoon en vetvrij zijn (ik maak deze vaak nog even extra goed schoon met een beetje citroensap).
• Als je chocolade au bain marie smelt, zorg er dan voor dat het water op een laag vuur zachtjes borrelt en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Zo kan de chocolade geleidelijk smelten en voorkom je dat de chocolade verbrandt.
• Om de chocolade icing makkelijk over de taart te gieten, bedek je je werkvlak met een groot stuk bakpapier (geen geknoei want het bakpapier vangt de icing op). Zet een kom die net iets kleiner is dan je taart, zodat je nog met je vingers onder de taart kunt komen om 'm op te tillen, in het midden van het bakpapier. Plaats de taart (eventueel met een taartkartonnetje eronder) op de kom en giet de chocolade icing erover. Het voordeel van het kommetje is dat de icing goed over, en vooral langs, de taart kan stromen en zich niet langs de rand van de taart ophoopt. Druppels aan de onderkant kun je weghalen door met een paletmes langs de onderkant van de rand van de taart te gaan. Als de chocolade icing hard is geworden, kun je de taart met behulp van een paletmes makkelijk verplaatsen.
• Hou je zelf ook van 'Vindaloo-heet', dan kun je best nog meer rode peper toevoegen. Het is, naast je eigen smaak, natuurlijk ook afhankelijk van de hitte en grootte van de peper. In het originele recept wordt trouwens een theelepel chiliflakes gebruikt, maar verse rode peper leek mij veel lekkerder.


Geniet van deze mooie zondag!

6 opmerkingen:

  1. Apart recept hoor. Proefde je de rode peper? Want soms vind ik als je alle zaadjes en zaadlijsten verwijderd dat er van het pittige weinig overblijft. Maar ja, vaak weet je dat niet van tevoren hoe heet je peper is, vandaar dat zij waarschijnlijk chiliflakes hebben gebruikt. Het trekt mij wel aan dit recept, ook maar eens proberen! Ik houd ook van chocolade taarten waar niet alleen cacao in gaat, maar ook nog chocolade, dat zijn de lekkerste, vind je ook niet? En nog gefeliciteerd met je 11 jaar samen zijn.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd met de 11jaartjes! Ik zie die héte chocoladecakes/taarten vaak maar ben altijd bang dat je letterlijk héte cake gaat eten. Kan je, als je het recept niet weet, achterhalen dat het om chili gaat?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zonder zaadjes is het voor mij al pittig genoeg. Chili wordt ook in chocolademelk gebruikt. Ziet er alvast super uit! Een Ah is nog niet in Belgie verspreid... net zoals bijvoorbeeld Marqt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er erg lekker uit! en natuurlijk gefeliciteerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nou, als deze taart geen verrassing voor hem is, dan weet ik het 't niet meer! Wat zal hij van je houden op deze manier! Voortreffelijk recept ook met die chili. Echt iets voor topkoks. Gefeliciteerd met jullie samenzijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. I am not the biggest fan of spice myself so the thought of this cake is a little scary to me! but so lovely to make it for your friend and I'm sure he appreciated it!

    BeantwoordenVerwijderen