donderdag 5 december 2013

Winnaar Rosti Mepal Winactie

De winnaar van de Rosti Mepal Winactie is...

Cieltje!


Ik stuur je een mail om ervoor te zorgen dat je het maalsteentje snel in huis hebt!




zondag 1 december 2013

Kell's Kitchen test Rosti Mepal + Winactie

Ik denk dat in bijna elk huishouden in Nederland wel iets van Rosti Mepal te vinden is, of het nu een Modula bewaardoos is of zo'n coole Margrethe beslagkom in een van die kekke kleurtjes.
   Rosti Mepal heeft sinds kort een nieuwe webshop en om dat te vieren mocht ik twee producten testen én ik mag ook nog iets weggeven!


Het maalsteentje is een ideaal ding als je snel even wat spices wil fijnmalen: van peperkorrels tot korianderzaadjes. Het fijnmalen gaat gewoon met de hand, zo kun je heel handig zelf bepalen hoe fijn je de kruiden wilt hebben.


De knoflooksnijder van Rosti Mepal is echt een handig hebbeding voor in de keuken! Ik gebruik 'm regelmatig tijdens het koken; je doet een gepeld knoflookteentje in de knoflooksnijder, geeft een tik op het ding en de knoflook komt er zo in kleine staafjes uit. Ideaal! Doordat je de knoflook snijdt in plaats van perst, wordt de knoflooksmaak optimaal benut. Schoonmaken gaat heel makkelijk: spoel de knoflooksnijder af onder de kraan en gooi 'm daarna gewoon in de vaatwasser.


Wil jij kans maken op één van deze producten van Rosti Mepal? Laat me in een comment weten welk product je graag zou willen winnen en waarom. Volg Kell's Kitchen op Twitter en RT dit bericht voor 'n extra winkans.
   De Winactie sluit donderdag op 5 december om 17:00 uur. Op pakjesavond maak ik als een heuse hulpsinterklaas de winnaar bekend!

Ben je nog op zoek naar een leuk culi-cadeautje voor de feestdagen, neem dan zeker eens een kijkje in de nieuwe webshop van Rosti Mepal!

donderdag 28 november 2013

Knolselderijsoep met ras el hanout, sinaasappel & knapperige salie


It's the inside that counts! Ik vind het maar een lelijk ding, maar oh, wat is 'ie lekker en ideaal voor soep, pureetjes of bijvoorbeeld in een stamppot. Ik heb het over knolselderij.
   Ik maakte er laatst 'n heerlijk soepje van. Mijn knolselderijsoep met Marokkaanse twist zit bomvol aroma door de ras el hanout en friszoete sinaasappel. De kruidige salie en de notenolie maken het soepje helemaal af!

Dit heb je nodig:

milde olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 theelepels ras el hanout
1 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
2 laurierblaadjes
1 l kippen- of groentebouillon
1 (bio)sinaasappel, rasp en sap
verse salieblaadjes
2 dl slagroom, plus 'n beetje extra voor de garnering
zout & versgemalen peper
notenolie
verse nootmuskaat

Zo maak je de soep:

1. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de ui op laag vuur in zo'n 10 minuten zacht en glazig.
2. Bak de knoflook en de ras el hanout al roerend een minuutje mee. Doe dan de blokjes knolselderij en de laurierblaadjes erbij en laat een paar minuten meebakken.
3. Schenk de warme bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 20-30 minuten, met deksel op de pan, zachtjes pruttelen tot de knolselderij gaar is.
4. Rasp de sinaasappelschil boven de pan (houd nog wat achter voor de garnering) en roer het sap van de sinaasappel erdoor.
5. Neem de pan van het vuur en vis de laurierblaadjes eruit. Pureer de soep glad met een staafmixer of in een blender.
6. Verhit nog wat olijfolie in een koekenpan en bak de salie op middelhoog vuur knapperig. Haal ze uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier.
7. Roer de slagroom door de soep en breng op smaak met zout en peper. Laat de soep nog even goed warm worden (maar laat niet koken).
8. Serveer de knolselderijsoep in kommen. Drizzle er nog wat extra slagroom en een beetje notenolie over. Rasp wat verse nootmuskaat boven de kommen en garneer met de overgebleven sinaasappelrasp.

Tips & tricks:

• De knolselderij die ik gebruikte was ruim 800 gram. Na het schillen hield ik iets minder dan 700 gram over.
• Voor deze soep heb ik de Ras el Hanout Euroma Original Spices by Jonnie Boer gebruikt, die je kunt kopen bij de AH, Jumbo, Vomar en Deen. Of koop ras el hanout bij de Marokkaanse winkel.
• Knolselderij en noten zijn echte smaakvriendjes. Neem een mooie walnoot-, hazelnoot- of amandelolie. Ik gebruikte de geweldig lekkere amandelolie uit de FoodWeLove box van september.
• Voeg wat water of bouillon toe als de soep te dik is.
• Bak de salie niet te lang of te hoog anders verliezen de blaadjes hun mooie groene kleur en wordt de salie al snel te bitter.

Eat to the Beat:

Ugly van the Sugababes
So Good van B.o.B.

zondag 24 november 2013

Kell's Kitchen test Original Spices by Jonnie Boer

Omdat ik laatst een hele dag bij Jonnie Boer op bezoek was, vond ik het wel zo aardig om hem ook eens bij mij thuis uit te nodigen. Tot mijn grote verbazing ging hij enthousiast in op mijn uitnodiging en zo gebeurde het dat ik Jonnie Boer een paar weken geleden gewoon in mijn eigen keuken ontving! Het was een geweldige ontmoeting en ik moet je zeggen: het smaakt naar meer (just don't tell Thérèse)! ;-)


Samen met Euroma creëerde Jonnie Boer een range van vijftien specerijenmelanges. De Original Spices zijn "puur, authentiek en afkomstig uit alle windstreken. Samengesteld om je de beste, oorspronkelijke smaken zelf te laten ervaren. Er gaat een wereld voor je open." Klinkt goed! Ook fijn is dat er vrijwel geen zout aan de spices is toegevoegd.

Ik kreeg speciaal van Jonnie drie specerijenmelanges die veel worden gebruikt in de Arabische keuken − al 'n tijdje mijn favoriete keuken (dat 'ie dat weet! ;-)). Ik ben echt 'n sucker voor leuke kruidenpotjes en deze kleurige blikjes fleuren mijn kruidenplankjes helemaal op. Ook de specerijenmixen zelf vallen enorm in de smaak!


Baharat is simpelweg het Arabische woord voor "specerijen". Het is een geurige mix van onder andere zwarte peper, kaneel, korianderzaad, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat. Gebruik baharat voor het kruiden van kip, vlees zoals lam of in soepen en sauzen. Deze mix is ideaal voor de Ottolenghi-fans onder ons; in zijn recepten kom je het nog weleens tegen!

Za'atar is een groene kruidenmix die populair is in het Midden-Oosten. Za'atar is er in veel varianten, die van Jonnie Boer bevat sesamzaad, sumak, tijm, majoraan, oregano, basilicum en zout. Ik ben dol op za'atar en mix het graag met wat olijfolie; zo heb je een snelle, lekkere dip voor flatbread of smeer het mengsel over het flatbread en laat het brood even knapperig worden in de oven. Probeer de dip eens met deze homemade lavash crackers!

Ras el Hanout betekent letterlijk "het beste van de winkel" en is het bekendste specerijenmengsel van Marokko. Deze mix van Jonnie Boer is een ware geurexplosie met spices als komijnzaad, kaneel en − opvallend − hele korianderzaadjes. Ik gebruik het vaak in tajines, vlees- of kipgerechten en couscous.

Gespot at Librije's Winkel

Naast deze Arabische spices zijn er nog twaalf bijzondere mixen, zoals de peperige Japanse Shichimi Togarashi, de Thai Red Curry en de Caribbean Spice.

Haal ook een snufje driesterrenchef in huis! Euroma Original Spices zijn te koop bij Albert Heijn (jammer genoeg niet bij mijn Appie in de Leidse binnenstad), Jumbo, Vomar, Deen en Librije's Winkel.


Next up: een lekker receptje met de aromatische Ras el Hanout.

woensdag 13 november 2013

Een dagje bij De Librije: VariatieChef van het Jaar 2013

Als foodblogger kom je nog eens ergens! Zo was ik onlangs bij De Librije waar ik bij binnenkomst al haast tegen Jonnie Boer aan botste, enorm onder de indruk was van Pietro Leemann (chef-kok en eigenaar van het enige vegetarische restaurant ter wereld met een ster: Joia in Milaan), in een deuk lag om de grappen van Felix Wilbrink ('culinist' bij De Telegraaf) en 'n biertje dronk met Alain Caron! Dit had alles te maken met de spannende finale van de Verkiezing van VariatieChef van het Jaar 2013 die plaatsvond in Librije's Atelier.


Groenteguerrilla
Groente in de hoofdrol, daar draait het om bij Variatie in de Keuken. De missie van deze stichting? Mensen (consumenten, professionals en bedrijven) stimuleren, inspireren én uitdagen om lekker te koken met groente. Meer groenten op je bord is naast lekker ook nog eens gezonder en duurzamer dan elke dag dat stukje vlees of vis op tafel. Hoewel groenten helemaal hip zijn, is het werk van de enthousiaste medewerkers en vrijwilligers van Variatie in de Keuken hard nodig, want wist je dat we in Nederland gemiddeld maar 110 gram groente per dag eten?
   Één van de campagnes om groenten meer in de spotlights te zetten is de kookwedstrijd 'VariatieChef van het Jaar' die de stichting sinds 2011 jaarlijks organiseert. Chef-koks worden hierbij uitgedaagd een 100% compleet vegetarisch gerecht te ontwikkelen dat voor minstens 50% uit groente bestaat. Dit jaar moesten de chefs onder toeziend oog van de strenge jury én yours truly om beurten hun finalegerechten presenteren. Alain Caron was er om de boel gezellig aan elkaar te praten en ik had de zware taak om, met mijn gouden lepel in de aanslag, van al het lekkers te proeven!

De jury: Felix Wilbrink, Pietro Leemann,   Jonnie Boer en 
gepassioneerd vegetariër Antoinette Hertsenberg

Kruiwagen in de keuken
Ik was enorm onder de indruk van de verrassende smaken en texturen en heb op geen enkel moment dat stukje vlees gemist (en ja, ik hou ervan, maar ben ook gek op groente!). Ik heb allerlei lekkers geproefd: anglaise van knolselderij, meiraapjes, gepofte worteljam, Riso Venere (zwarte rijst), knapperige spitskool, Rommedou (Limburgs 'stinkkaasje'), fluffy bietencake, geblancheerde gele patisson en ga zo maar door. Heel cool bedacht was de gnocchi van aardappel en pastinaak gerookt in een kruiwagen met turfaarde, hooi en briketten, maar voor mij persoonlijk was de geROOKte pastinaak iets te heftig.

Vergeet gyros en souvlaki
De lange zoektocht van chef-kok Takis Panagakis (Restaurant Mazie) naar rode amarant (een 'pseudograan', net als quinoa, dat hij uiteindelijk zelf heeft moeten kweken omdat hij nergens de rode variant kon vinden) werd beloond want met zijn lauwwarme salade van rode amarant, parels van feta, citroen, mediterrane groenten & gerookte auberginepuree werd hij VariatieChef van het Jaar 2013! Met zijn gerecht bewees hij dat de Griekse keuken "veel meer is dan gyros en mixed grill"; er worden juist "heel veel groenten en zuurtjes gebruikt", zo vertelde hij. Jonnie Boer prees vooral zijn auberginepuree: "Één van de mooiste dingen van vandaag", die hij qua smaak niet snel zal vergeten.

Takis Panagakis keurt nog even zijn gerecht
voordat het naar de jury gaat

Bier!
De jury reikte nog twee prijzen uit. De duurzaamheidsprijs ging naar het gerecht van Restaurant Het Ambacht: Crèmeux Tûne geit, pompoen, hazelnoot en gekaramelliseerde ui. Het variatiegerecht van Floris Versluijs (In de keuken van Floris) was het meest creatieve gerecht van de dag: Spinoso artisjok, compote en bouillon van aubergine, parmezaan, paranoot, ridderzwam, zuring, mosterdsla en Lapsang Souchong thee.
   Dit no-nonsense gerecht sprong er ook voor mij duidelijk uit en was absoluut my dish of the day! Al was het alleen maar om de geur: aards en herfstig - alsof je midden in het bos staat. Als ik nu m'n ogen dicht doe dan ruik ik het serieus nog! Zijn bordje was (bewust) rommelig, robuust en Rotterdams: "Zoals het valt, valt het. Net als de herfst", zei Floris.
   Om het gerecht helemaal af te maken werd het herfstige bordje geserveerd met sap van gedroogde pruimen en een glas bier (Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel). Het bier erbij was echt top en viel enorm in de smaak. Gek genoeg ook bij mij en dat terwijl ik altijd beweer dat ik bier niet lekker vind?! Maar vooral Alain Caron was niet bij het biertje weg te slaan!

Floris Versluijs en Alain Caron aan 't bier! ;-)

Ik kijk terug op 'n heerlijke en inspirerende dag en ga nu eens bedenken wat ik vanavond voor groenten op tafel ga zetten! Wat eet jij vanavond?

woensdag 30 oktober 2013

GaultMillau Awards 2014

Maandag werden tijdens de Dag van GaultMillau de GaultMillau Awards 2014 uitgereikt. Hier 't lijstje met de lucky winners:

• Chef van het Jaar: Richard van Oostenbrugge van Bord’eau, Amsterdam
• Belofte van het Jaar: Joris Bijdendijk van Bridges, Amsterdam
• Prijs | Plezier 2014: Daalder, Amsterdam
• Duurzaam Restaurant van het Jaar: Herberg de Kop van ’t Land, Dordrecht
• Wijn-Spijsspecialist van het Jaar: Robin Overdreef van De Zwethheul, Schipluiden
• Sommelier van het Jaar: Noël Vanwittenbergh van Ciel Bleu, Amsterdam
• Talentvol Sommelier van het Jaar: Koen van der Plas van Inter Scaldes, Kruiningen
• Wijnkaart van het Jaar: Rijsel, Amsterdam
• Gastvrouw van het Jaar: Evelyne de Potter-Scholtes van La Trinité, Sluis
• Talentvol Gastvrouw van het Jaar: Willemijn de Graaf-van Harn van Rijsel, Amsterdam
• Hotel van het Jaar: Andaz Hotel, Amsterdam
• Terras van het Jaar: De Vrienden van Jacob (Landgoed Duin en Kruidberg), Santpoort

dinsdag 22 oktober 2013

Herfstige crumble

All you need is... apple crumble. Echt! ;-) Één hapje appelcrumble en ik heb het gevoel dat ik de hele wereld aan kan en dat alles weer goed komt! Ik heb het al eens eerder gezegd, maar appelcrumble is en blijft mijn ultieme (zoete) comfort food. Deze herfstige crumble van Karin doet er nog 'n schepje bovenop. Als de appels en de marsala zachtjes op het vuur staan te pruttelen dan is het gewoon heel eventjes Kerst. De geur neemt me mee naar een koude Kerstavond met de allerlekkerste stoofpeertjes van mijn oma, hartverwarmende glühwein, lieve mensen en gezelligheid. Probeer zelf maar eens!


Dit heb je nodig:

4 goudrenetten, geschild en in stukjes gesneden
merg van 1 vanillestokje
verse gember (stukje van zo'n 2 cm), geschild en geraspt
½ theelepel kaneel
1 steranijs
2 eetlepels kristalsuiker
1 (bio)sinaasappel, rasp en sap
40 ml marsala
wat boter voor het invetten
1 doosje bramen

Crumble topping
150 gram bloem
½ theelepel kaneel
'n snufje zout
100 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
100 gram kristalsuiker
100 gram muesli

Zo maak je de crumble:

1. Doe de stukjes appel in een pan. Voeg het merg van het vanillestokje, de geraspte gember, kaneel, steranijs, suiker, rasp en sap van de sinaasappel en marsala toe. Laat dit 'n kwartiertje staan zodat alle smaken lekker kunnen intrekken.
2. Breng het aan de kook en laat al roerend 3-4 minuutjes zachtjes pruttelen (die geur!) tot de stukjes appel aan de buitenkant zacht worden. Haal de pan van het vuur en laat weer 15 minuten staan. Verwijder dan de steranijs.
3. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 ºC en vet een lage ovenschaal van 1 liter inhoud in met 'n beetje boter.
4. Doe het appelmengsel in de ovenschaal en verdeel de bramen erover.
5. Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de kaneel en het zout toe en roer goed door. Wrijf dan de blokjes boter en het bloemmengsel met je vingertoppen tot kruimels en meng de suiker en muesli erdoor.
6. Verdeel de crumble topping over het fruit. Bak de crumble zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en het fruit aan de randjes lekker bubbelt.

Lekker met roomijs, crème fraîche of deze custard!

Bron: Karin Luiten, Koken met Karin: handboek oven en Yvette van Boven, Home Made Winter

Tips & tricks:

• Karin maakt − zoals ze zelf zegt - een doodsimpel kruimeldeegje van 100 gram bloem, 100 gram koude roomboter in blokjes, 75-100 gram suiker (naar smaak) en 'n snufje zout. Nu kwam ik in het Winterboek van Yvette ook een recept voor een crumble met appel en bramen tegen en zij gebruikt hiervoor een lekkere topping met muesli dus besloot ik beide receptjes te combineren. De muesli maakt de crumble heerlijk nutty en extra crunchy!
• Als er te veel vocht vrijkomt, kun je het sap op vrij hoog vuur even laten inkoken tot het stroperig wordt. Giet dan voorzichtig over de stukjes appel in de ovenschaal.

Eat to the Beat:

I Believe I Can Fly van R. Kelly

dinsdag 15 oktober 2013

Mijn liefde voor eten


Het was een tijdje wat stil op Kell's Kitchen. Maar ín Kell's Kitchen was het een drukte van jewelste en was ik zoals altijd lekker bezig met koken, bakken, eten en bovenal genieten.

Dat is precies wat lekker eten (én drinken) voor mij is: ultiem genieten! Ik kan intens gelukkig worden van een goddelijk stukje brownie, een dikke plak zuurdesembrood, roomboter met fleur de sel, perfect gebakken coquilles, een sappig stukje eend, een stevige Malbec, een stukje geweldige (blauwe/oude/geiten-) kaas... als het maar lekker is!
   Lekker eten maakt me blij, beurt me op, maakt me aan het lachen - kan natuurlijk ook komen door het wijntje dat ik er zo nu en dan bij drink ;-) - geeft me energie, doet me dansen (yep, ik sta regelmatig met m'n neus boven de potten en pannen én pollepel in de hand te swingen in de keuken), verrast me, doet me verlangen naar meer...
   Maar het allerleukste is toch wel mensen blij maken met lekker eten en mijn liefde voor eten delen, of dat nu thuis is aan de eettafel met vrienden en familie of hier in mijn online keukentje met jullie. Dus vanaf vandaag is Kell's Kitchen weer back in business! :-) Ik hoop jullie hier weer vaak te zien!

dinsdag 4 juni 2013

Taste of Amsterdam 2013

Over een paar dagen is het weer tijd voor hét jaarlijkse eetfestijn in het Amstelpark: van 6 tot en met 9 juni kun je gezellig naar Taste of Amsterdam. Ik kreeg laatst tijdens de perspresentatie al een voorproefje en ik kan je vertellen: deze lustrumeditie van Taste wordt lekkerder dan ooit!


Nu nog lekkerder!
Dit jaar doen er vijftien toprestaurants mee die hun signature dishes voor je bereiden, zoals De Vrienden van Jacob, Lute, De Kersentuin, Aan de Poel en new kid on the block het Turkse Kösebasi.
   Ook kun je leuke masterclasses van diverse chefs bijwonen, kookworkshops volgen, wijnen en cocktails proeven in het Wine & Spirits Theater en lekker struinen over de Kleine Producenten Markt met allemaal heerlijke (streek)producten.

Zon!
Ook niet onbelangrijk: het wordt onwijs lekker weer dit weekend! Dus hup, met z'n allen naar het Amstelpark en genieten van al dat lekkers en het stralende zonnetje!

Voor meer info ga je naar de website.

maandag 13 mei 2013

Winnaar Kookpunt-cadeaubon


En de winnaar is − tromgeroffel − Marieke!

Ik ben heel benieuwd naar de leuke bakvormen die je gaat inslaan ;-) Enjoy!


Iedereen bedankt voor alle enthousiaste reacties!



vrijdag 10 mei 2013

De Kookfabriek in Rotterdam

Het 'industrieterrein' van De Kookfabriek breidt zich steeds verder uit in Nederland: na Den Haag en Amsterdam is nu Rotterdam aan de beurt. Én er zijn zelfs al plannen voor nog meer Kookfabrieken in Utrecht en Eindhoven, vertelt Jan Maarten Kruyt, één van de vier initiatiefnemers. Maar nu eerst even terug naar de feestelijke opening van De Kookfabriek in 010!


Stoer
De nieuwste Kookfabriek bevindt zich in het St. Jobsveem, een statig rijksmonument en voormalig pakhuis in het oude havengebied van Rotterdam (Lloydkwartier). Het interieur van de kookstudio sluit perfect aan bij het karakter van de oude Rotterdamse haven: industrieel design, stoere pilaren en robuuste houten balken. In het oog springend zijn de coole kookunits met steigerhouten planken die met mooi weer zo naar buiten – op het terras aan het water met uitzicht op de Euromast! – kunnen worden gerold, zo vertelt mede-eigenaar Marc Klok me enthousiast.

Bron: Pitch Communicatie & PR via Facebook

Culinair ambassadeur
Bij De Kookfabriek kun je allerlei inspirerende kookworkshops volgen: heerlijk samen Aziatisch koken, iets lekkers bereiden uit de mediterrane keuken of zelfs een Masterclass volgen bij Julius Jaspers, het kan allemaal. Culi-ambassadeur Jaspers ontwikkelde speciaal de recepten voor de workshops bij De Kookfabriek. Er wordt gekookt met de seizoenen en per gerecht worden, naast basisingrediënten als bloem en boter, vijf ingrediënten gebruikt. De recepten zijn stuk voor stuk bijzonder, maar wel toegankelijk zodat je ze ook thuis gewoon kunt maken, aldus Klok.

Glitter & glamour
Op een openingsfeest van een heuse kookstudio horen natuurlijk geweldige hapjes! Kookfabriek-ambassadeur Julius Jaspers stelde speciaal voor de gelegenheid een fantastische keukenbrigade samen met culi-toppers uit Rotterdam en omstreken. Zo kon je heerlijk meekijken over de schouder van Jos Grootscholten van Restaurant Perceel *, Jenny Loh & Shun Po Fan van Asian Glories, Jim de Jong van Restaurant De Jong en Jeroen Granneman van Parkheuvel **.
   Wat ik zoal heb gegeten? Tonijnsalade met wakame & glasnoedels (Julius Jaspers), 'n luchtig Chinees hamburgertje met krokant buikspek (Asian Glories), oesters à la meunière (Restaurant Perceel), gemarineerd gekookt buikspek van Bommeriger big met crème fraîche, kaviaar & ossenstaartgelei (Parkheuvel) en langoustine, tulpenblad, koolrabi, een schuimige wolk van zeewater & glitters (Restaurant De Jong). Tel daar 'n champi of twee bij op en je begrijpt dat 't een enorm geslaagd feestje was ;-)


Meer info over alle culi-activeiten bij De Kookfabriek vind je hier.

De Kookfabriek Rotterdam
Lloydstraat 24
Rotterdam
010-2680063

zondag 28 april 2013

Wie jarig is trakteert: win een cadeaubon van Kookpunt!

YAY!! Kell's Kitchen bestaat alweer 2 jaar!

Om mijn Blog B-day met jullie te vieren mag ik namens Kookpunt een cadeaubon ter waarde van € 50,- weggeven!

Kookwalhalla
Kookpunt in Rotterdam is de grootste kookwinkel van Nederland en is een echt walhalla voor foodies. Naast culi-shoppen kun je hier ook demonstraties bijwonen en inspirerende kookworkshops volgen. Het is niet voor niets dat deze allround kookwinkel onlangs een GIA (Global Innovation Award speciaal voor unieke winkels met huishoudelijke artikelen) in de wacht sleepte!

De kookstudio van Kookpunt

Hebben!
Kookpunt is echt een winkel waar je je als foodie urenlang kunt vergapen aan alle potten en pannen... Wat dacht je van de mooie gietijzeren pannen van Le Creuset, de plaatstalen pannen van De Buyer of de pannensets van het Duitse merk Fissler. Ik gebruik al sinds mijn studententijd pannen van een − niet nader te noemen − bekend Nederlands warenhuis die inmiddels zo'n beetje uit elkaar vallen en zou echt eens moeten investeren in een paar goede pannen ;-)
   Verder vind je hier natuurlijk ook de coole keukenmachines van KitchenAid in de leukste kleuren (eyecandy!), de bekende foodprocessors van Magimix (wil ik!) of deze heavy duty planeetmengers voor de professionele keuken. Ook leuk: de populaire Big Green Egg. Ideaal voor het bbq-seizoen!

De bakafdeling van Kookpunt is een droom voor elke bakfanaat!

Als 'n kind zo blij :-)
Hebben kookwinkels nu ook zo'n enorme aantrekkingskracht op jou, wie weet kan ik je dan wel blij maken met een cadeaubon van Kookpunt!

Om kans te maken op deze cadeaubon hoef je me alleen maar te vertellen wat er bovenaan jouw culi-verlanglijstje staat!

Droom je al jaren van zo'n geweldige KitchenAid, een mooie braadpan van Le Creuset of wil je heel graag zo'n vlijmscherpe rasp van Microplane? Laat 't me weten!

• Laat onder dit bericht een reactie achter met je naam en geldig e-mailadres
• Voor een extra winkans: volg Kell's Kitchen op Twitter en RT dit bericht onder vermelding van @inKellsKitchen

Je kunt meedoen t/m zondag 12 mei. De winnaar wordt maandag 13 mei op m'n blog en op Twitter bekendgemaakt en krijgt persoonlijk bericht.








Woon je niet in de buurt van Rotterdam? No problem, Kookpunt heeft ook een webshop!

Foto's via Kookpunt op Pinterest

vrijdag 19 april 2013

Semolinacake met sinaasappel, kokos & oranjebloesemsiroop

Even 'n snelle foto op locatie, bij Kitchen Art: de leukste kookwinkel van Leiden!

Zin om wat lekkers te bakken dit weekend? Probeer dan deze heerlijke Ottolenghi semolinacake met sinaasappel, kokos & een verleidelijk siroopje met oranjebloesemwater!

Dit heb je nodig:

70 gram fijne kristalsuiker
70 gram gedroogde, geraspte kokos
90 gram bloem
180 gram semolina (fijn gries van harde tarwe)
2 eetlepels gemalen amandelen
2 theelepels bakpoeder
snufje zout
1,8 dl zonnebloemolie
2,4 dl sinaasappelsap, vers geperst
160 gram sinaasappelmarmelade
4 eieren (M)
rasp van 1 (bio)sinaasappel
Griekse yoghurt, voor erbij (eventueel)

Siroop
200 gram (fijne) kristalsuiker
1,4 dl water
1 eetlepel oranjebloesemwater

Extra:
2 cakevormen (500 gram inhoud)

Zo maak je de cake:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C (hetelucht). Vet de cakevormen in en bekleed met bakpapier.
2. Meng in een kom de droge ingrediënten door elkaar en zet apart.
3. Klop in een andere, grote kom de olie met het sinaasappelsap, de marmelade, eieren en sinaasappelrasp tot de marmelade goed is opgelost.
4. Spatel nu de droge ingrediënten door de natte ingrediënten; je krijgt een licht vloeibaar beslag.
5. Verdeel het beslag over de cakevormen. Bak de cakes in de voorverwarmde oven in 45-60 minuten gaar en oranjebruin. Als een in het midden gestoken houten prikker er schoon uitkomt, zijn de cakes gaar.
6. Doe, als de cakes bijna klaar zijn, de ingrediënten voor de siroop in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost.
7. Haal de cakes uit de oven, prik met een houten prikker gaatjes in de cakes en verdeel voorzichtig de warme siroop erover. Maak de siroop helemaal op zodat de cakes lekker moist worden.
8. Laat de cakes even rusten, haal ze dan voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Lekker zo met een kop thee erbij of als dessert met Griekse yoghurt, op smaak gebracht met een druppeltje oranjebloesemwater en gegarneerd met wat fijne sinaasappelrasp!

Bron: Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, Jeruzalem

Tips & tricks:

• Fijne semolina is te koop bij Italiaanse, Turkse en Marokkaanse winkels.
• Oranjebloesemwater koop je bij de Turkse of Marokkaanse winkel. Ook heerlijk spul is het Orange Blossom Water van Nielsen-Massey, te koop bij de betere kookwinkels.
• Heb je marmelade met lange strips erin, snijd die dan eerst even fijn.
• Je kunt ook 1 grote bakvorm (1 kg inhoud) gebruiken. De baktijd is dan 20-30 minuten langer.
• Deze cakes zijn heerlijk moist en blijven, goed verpakt, wel 5 dagen goed en worden zelfs steeds iets lekkerder!

Geniet van je weekend!

donderdag 28 maart 2013

Tuinbonenkuku van Ottolenghi


Wat dacht je van 'n verrassende frittata voor bij de Paasdis? Probeer deze heerlijke Iraans-Joodse Tuinbonenkuku uit Jeruzalem, het nieuwste boek van Ottolenghi & Tamimi!

Dit heb je nodig:
Voor 6 personen

3 eetlepels slagroom
¼ theelepel saffraandraadjes
2 eetlepels kristalsuiker
50 gram gedroogde cranberry's
400 gram tuinbonen (vers of diepvries)
5 eetlepels olijfolie
2 middelgrote uien, fijngesneden
4 teentjes knoflook, fijngewreven
7 eieren (M)
1 eetlepel bloem
½ theelepel bakpoeder
30 gram dille, fijngehakt
15 gram munt, fijngesneden
1 theelepel advieh (optioneel)
½ theelepel sumak (optioneel)
zout
versgemalen zwarte peper

Advieh
1 eetlepel gemalen kaneel
1 eetlepel gemalen kardemom
1 eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel gedroogde rozenblaadjes

Zo maak je de Tuinbonenkuku:

1. Breng in een steelpannetje de slagroom, saffraan en 2 eetlepels water aan de kook. Haal direct van het vuur en laat de saffraan 30 minuten intrekken.
2. Giet 75 ml kokend water in een kom en los de suiker erin op. Laat de siroop afkoelen tot deze lauw is en roer er de cranberry's door. Laat zo'n 10 minuten staan, giet de besjes dan af in een zeef en laat uitlekken.
3. Doe de tuinbonen in een pan met ruim kokend water. Laat ze 1 minuut zachtjes koken, giet af en spoel ze koud.
4. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
5. Neem een ovenvaste koekenpan (met antiaanbaklaag) van 25 cm Ø en verwarm hierin 3 eetlepels olijfolie. Smoor de uien 4 minuten op halfhoog vuur en roer af en toe even door. Voeg de knoflook toe en laat 2 minuten meebakken. Doe de tuinbonen erbij en zet apart.
6. Klop de eieren in een grote kom tot een schuimige massa. Zeef de bloem en de bakpoeder boven de kom en voeg de saffraanroom, dille, munt, advieh, sumak, 1½ theelepel zout en een ½ theelepel peper toe. Roer goed door en meng als laatste de cranberry's en tuinbonenmix erdoor.
7. Veeg de koekenpan goed schoon, doe de rest van de olijfolie erin, zet de pan in de voorverwarmde oven en laat de pan en olie in zo'n 5 minuten goed heet worden. Giet het kukumengsel voorzichtig in de pan, dek af met een deksel of aluminiumfolie en zet 15 minuten in de oven. Verwijder de deksel of het folie en laat de pan nog 20-25 minuten in de oven staan tot de eieren net gestold zijn.
8. Haal de pan uit de oven, laat zo'n 5 minuten staan en keer de kuku voorzichtig om op een groot bord. Eet de kuku warm of op kamertemperatuur.

Bron: Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, Jeruzalem (met 'n paar kleine tweaks)

Tips & tricks:

• De aangegeven temperatuur in dit recept is voor een gewone oven. Heb je een heteluchtoven verlaag de temperatuur dan met 10%.
• In het originele recept worden gedroogde berberis (zereshk) of zuurbessen gebruikt. Deze kun je kopen bij een Iraanse supermarkt of biologische winkel.
• Ik heb de knoflook in een vijzel met een ½ theelepel zout fijngewreven. Bij Stap 6 heb ik 1 (in plaats van 1½) theelepel zout toegevoegd.
Advieh is een Perzische specerijenmix. De samenstelling van advieh varieert per gerecht en waarschijnlijk heeft ook elke familie wel zo haar voorkeur. Dit is een basic advieh, maar er zijn ook mengsels met bijvoorbeeld kruidnagel, gember en nootmuskaat.
• Sumak vind je bij Turkse en Marokkaanse winkels.
• Eet de kuku met Turkse pide en Griekse yoghurt met minikomkommer, fijngehakte knoflook, verse en gedroogde munt, zout en peper.

Eat to the Beat:

Cuckoo Song van A Silent Film

woensdag 20 maart 2013

Tarte Tatin van babybietjes


Tartes Tatin, ik kan er geen genoeg van krijgen: van de klassieke Tarte Tatin met appel van Cees Holtkamp tot de hartige Verrassende Tatin van Ottolenghi. En ook deze Tarte Tatin uit Veg! is er één die ik vaker ga maken! Heerlijk die zoete, aardse bietjes met als ultieme tegenhanger een pittige, zure vinaigrette.

Dit heb je nodig:
Voor 4 personen

25 gram ongezouten roomboter
1 eetlepel koolzaad- of olijfolie
1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
1 eetlepel cider- of wittewijnazijn
zeezout
versgemalen zwarte peper
500 gram kleine bietjes (formaat golfbal tot klein appeltje), geschild en gehalveerd
5 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid

Vinaigrette
1 theelepel mosterd
1 eetlepel cider- of wittewijnazijn
snufje suiker
4 eetlepels koolzaad- of olijfolie
1-2 sjalotjes, fijngehakt
handjevol platte peterselie, fijngesneden

Zo maak je de Tarte Tatin van babybietjes:

1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
2. Verhit de boter en olijfolie in een ovenvaste koekenpan (of een speciale Tarte Tatin-vorm) van 20 cm Ø. Voeg de suiker en azijn toe en breng op smaak met zout en peper. Doe, als de suiker is gesmolten, de bietjes erbij (de bietjes zullen in de oven iets krimpen, dus zorg ervoor dat de bietjes net in de pan passen). Dek de pan af met aluminiumfolie en zet 30-60 minuten, afhankelijk van de grootte van de bietjes, in de oven tot de bietjes zacht en gaar zijn.
3. Haal de pan uit de oven en leg de bietjes voorzichtig (heet!) met de snijkant naar boven.
4. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar; laat de plakjes steeds iets verspringen zodat je het deeg makkelijker tot een ronde lap kunt uitrollen. Rol het deeg, op een met bloem bestoven werkvlak, uit tot een lap van zo'n 23 cm Ø. Leg de deeglap over de bietjes en stop het deeg tussen de rand van de vorm en de bietjes goed in. Bak de Tarte Tatin in de oven in 20-30 minuten mooi goudbruin en gaar.
5. Haal de bietjestaart uit de oven en laat een paar minuten staan. Keer 'm voorzichtig om op een bord en haal de vorm eraf.
6. Meng voor de vinaigrette de mosterd met de azijn en suiker. Klop dan langzaam met een garde de olie erdoor. Breng op smaak met zout en peper en voeg de sjalotjes en peterselie toe. Verdeel de vinaigrette voor het serveren over de Tarte Tatin.

Bron: Hugh Fearnley-Whittingstall, Veg! Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol

Tips & tricks:

• Ik heb lekker makkelijk kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt, maar in het boek staat ook een receptje om het zelf te maken.
• In plaats van de vinaigrette zou je verkruimelde feta en fijngesneden peterselie of zachte geitenkaas, peterselie en wat rasp van een (bio)sinaasappel over de Tarte Tatin kunnen doen.

Eat to the Beat:

Miscommunication (The Bloody Beetroots Remix) van Timbaland ft. Keri Hilson
Pianosonate nr. 14 (Mondscheinsonate) van Ludwig van Beethoven
Beat it van Michael Jackson

dinsdag 5 maart 2013

In de spotlight: Veg!

veg!

Groenten zijn hip!
Groenten zijn hip! Kijk maar naar de populariteit van chefs zoals de Franse groentegod Alain Passard en, in ons eigen kikkerlandje, Niven Kunz en Jonathan Karpathios, die in hun restaurants laten zien hoe geweldig het is met groenten te koken. En ook in de boekhandel prijken steeds meer fantastische kookboeken waarin het allemaal draait om groenten. Zo is Plenty van Yotam Ottolenghi al een hele tijd mijn 'groentebijbel' en sinds kort staat er weer 'n nieuwe 'groentetopper' in mijn boekenkast!

De stuipen op het lijf
Heeft al dat nieuws over paarden-, ezel- en ander mysterieus vlees je nu de stuipen op het lijf gejaagd en wil je voorlopig even geen vleesje op je bord, maar heb je geen idee hoe je groenten echt lekker en spannend kunt bereiden dan is Hugh Fearnley-Whittingstall je man! Zijn achtste River Cottage kookboek Veg! staat bomvol inspirerende groentegerechten. Wat dacht je van ribollita met cavolo nero, bloemkoolpakora's met tamarinderaita en tarte tatin van babybietjes?

Notoire carnivoor
Hoewel Fearnley-Whittingstall (net als Ottolenghi trouwens) geen vegetariër is - maar zelfs een notoire carnivoor - is Veg! een boek met een boodschap. Hij zou graag zien dat we meer groenten (en dus minder vlees en vis) gaan eten want groenten zijn "beter voor ons en onze planeet". Daarnaast zijn groenten ook nog eens heel lekker en hoeven vega-recepten helemaal niet saai te zijn, zo bewijst hij in Veg! Binnenkort volgt zo'n verrassend receptje uit het boek...

Titel: Veg! Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: Becht
ISBN: 9789023013655
Prijs: € 24,95

Met dank aan Uitgeverij Becht (thanks Philippine!) voor het recensie-exemplaar (ennuh... nope, hoewel ik dit kookboek gekregen heb, is mijn mening over dit boek daardoor niet bepaald).

dinsdag 15 januari 2013

Kookboek van het Jaar 2012 - De winnaars

Gisteravond vond de Kookboek van het Jaar verkiezing plaats. Benieuwd naar de winnaars van 2012? Kijk mee:


Categorie Nederlands

Het Nederlands bakboek, Gaitri Pagrach-Chandra


Categorie Vertaald

Barbecue & Plancha, Stéphane Reynaud


Categorie Chefs

Heston Blumenthal thuis, Heston Blumenthal


Categorie Beste initiatief

Street food India, Mirjam Letsch


Gouden Garde publieksprijs

Wereldeters, Marjolein de Vlaam


ELLE Eten fotografie Award


Home Made Zomer, Yvette van boven, fotografie Oof Verschuren


Meest duurzame kookboek

De Groene Garde, Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken en Anouk Wentink


In dit blogbericht vind je alle genomineerde titels terug. Binnenkort volgt nog een review van één van deze kookboeken.

dinsdag 1 januari 2013

Gelukkig Nieuwjaar!

Bron: Etsy via Pinterest


Ik wens jullie een gelukkig, gezond, liefdevol en heerlijk 2013!


Enorm bedankt voor al jullie bezoekjes, leuke reacties
en lieve complimentjes in het afgelopen jaar!