vrijdag 30 september 2011

I had a 'Taste of Amsterdam'

Zoals zoveel foodlovers was ik afgelopen weekend in het Amstelpark te vinden waar het culinaire festival Taste of Amsterdam werd gehouden. Op Taste is van alles te proeven en beleven: naast de signature dishes die je kunt proeven van restaurants als MOMO, Sucre, Volt en Bolenius, kun je masterclasses bijwonen in het Kook Theater, workshops volgen in de Taste Kookschool en zijn er proeverijen in het Wijn Theater en Bier Theater. Ook vind je er 'n Foodie Markt en Kleine Producenten Markt met allerlei heerlijke delicatessen van limoncello tot cupcakes.

Dit was voor mij de 1e x Taste of Amsterdam en ik stond ook nog eens op de gastenlijst! Ik had namelijk 2 kaartjes gewonnen via Facebook (thanks Brand Events Benelux, organisator van Taste of Amsterdam, voor de kaartjes!): woehoe! Wil je weten wat ik allemaal heb geproefd op Taste, lees dan verder...


Op de Foodie Markt spotte ik direct de cupcakes van Cupies! Samen met mijn vriend heb ik lekker gesnoept van de Champagne Deluxe, 'n vanille cupcake met een champagne buttercream, en de Bella, ook een vanille cupcake maar dan met een topping van tiramisu buttercream. De topping was niet te zoet en niet "poederig", maar lekker luchtig net als de cakejes zelf. De tiramisu cupcake was absoluut onze favoriet!

Cupcakes van Cupies

Onze volgende Taste experience was 'n Umami Tasting in het Kook Theater. Umami, de 5e smaak naast zoet, zout, zuur en bitter, blijkt een moeilijk te omschrijven smaak. Umami is een smaaksensatie die eten meer diepgang geeft en zorgt voor een vollere smaak die je proeft in je hele mond. Het zorgt ervoor dat je meer speeksel produceert en geeft een langere nasmaak. Umami zit vooral in eten dat veel glutamaat (een aminozuur in eiwit) bevat, zoals vlees en kaas.
   Tijdens de tasting konden we zelf in 5 verschillende ronden umami proeven en ervaren. Zo leerden we bijvoorbeeld dat umami ook zit in rijpe tomaat; dit werd duidelijk doordat we in ronde 1 eerst 'n plakje gewone tomaat kregen waar eigenlijk nauwelijks smaak aan zat en vervolgens een stukje rijpe cherrytomaat die heerlijk vol was van smaak: umami! Hetzelfde geldt voor kaas: hoe ouder 'n kaas, hoe meer umami. Toch blijft het moelijk uit te leggen; umami is iets wat je moet proeven en ervaren!

Guus Vredenburg en Ramon Beuk
tijdens de Umami Tasting

Na deze tasting volgde de Sexy Chocolate masterclass van Peter Scholte, chef-kok van restaurant Sucre. Hij maakte luchtige chocolademousse met behulp van een slagroomspuit. We werden getrakteerd op 'n krokant deegje met daarop witte chocolademousse en kaviaar?! Dat was 'n verrassend lekkere combinatie: heerlijk dat zoete met het ziltige. Ook kregen we 'n mousse van pure chocolade met 'n notencrumble en eetbare parfum!

Chocolademousse met parfum

Het allerleukste van mijn bezoek aan Taste of Amsterdam was de workshop Taart, zuiver, zoet en zalig. In de Kookschool van Keizer Culinair leerden we de tips en tricks voor het bakken van een heerlijke Tarte Tatin van niemand minder dan Cees Holtkamp! Binnenkort vertel ik je, in een andere blogpost, meer over de workshop en natuurlijk het recept voor deze Tarte Tatin.

De Kookschool op Taste of Amsterdam

Door alle hapjes die we kregen in het Kook Theater en de Tarte Tatin hadden we stiekem niet echt veel ruimte meer voor de signature dishes van de verschillende restaurants op Taste. Uiteindelijk hebben we alleen 'n kalfsburger met piccalilly, rode en ui en pancetta op van BarRestaurant, maar die was gelukkig erg lekker.

Heerlijke kalfsburger

Ik vond Taste of Amsterdam in ieder geval 'n geslaagd en gezellig evenement. Het was er heerlijk, mede door de mooie locatie en het geweldige zonnetje!
   Ik ben alweer klaar voor m'n volgende "culinaire festival" met hutspot, haring en wittebrood, oliebollen en poffertjes... Dit weekend ga ik namelijk samen met de rest van Leiden Leidens Ontzet vieren!

Ik wens jullie 'n heerlijk & zonnig weekend!

maandag 26 september 2011

Home Cooking Made Easy

Kennen jullie Lorraine Pascale nog van Baking Made Easy waarin ze onder andere deze onweerstaanbare Oreo Brownies maakte?

Lorraine Pascale. Bron: BBC

Ze is terug met 'n nieuw kookprogramma! In Home Cooking Made Easy laat ze zien hoe je thuis eenvoudig lekkere gerechten kookt; van gerechten voor elke dag tot een heerlijk feestmaal.

Ik vond Baking Made Easy geweldig; Lorraine Pascale vertelde zo enthousiast over haar voorliefde voor bakken en de lekkere gerechten die ze maakte, dat ik elke keer weer geïnspireerd raakte om gelijk zelf iets te gaan bakken! Ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar haar nieuwe programma, dus ik ga zeker kijken vanavond.
   De 1e aflevering van Home Cooking Made Easy gaat over comfort food. Zo maakt ze bijvoorbeeld een pompoensoep (in deze blogpost vind je het recept), een lekkere pasta met 'n romige saus van pancetta, paddenstoelen en Parmezaanse kaas en natuurlijk gaat ze ook iets lekkers maken met the ultimate comfort food: chocolade (ik krijg nu al trek!).

Ben je net als ik benieuwd naar Home Cooking Made Easy, kijk dan vanavond om 21:30 uur naar de 1e aflevering op BBC Two.

vrijdag 23 september 2011

Cake and the City:
De Patissier van Oegstgeest

Als ik in 'n andere stad ben, om te shoppen bijvoorbeeld, dan wil (lees: moet haha) ik altijd ergens lekker taart of iets anders zoets eten. In Cake and the City neem ik je mee naar leuke hotspots met de lekkerste taarten, cupcakes, macarons...!


Vorige week las ik in dit bericht op Culy.nl over de grootste macarontaart van Nederland. Ik was blij verrast toen ik zag dat deze geweldige taart bij mij om de hoek, in Oegstgeest, te bewonderen was. Dus, sprong ik zondagmiddag op mijn fiets en ging ik samen met mijn vriend richting De Kempenaerstraat − de gezelligste straat van Oegstgeest − waar dit weekend De Patissier van Oegstgeest feestelijk werd geopend.

De gigantische macarontaart!

Sweet Sunday
Als we aankomen in De Kempenaerstraat, kunnen we de macarontaart al vanaf de straat zien. De Patissier van Oegstgeest heeft 'n luxe uitstraling en een open en licht interieur. De inrichting zorgt ervoor dat de aandacht gelijk naar de producten uitgaat; de mooie taartjes, kleurrijke macarons en bonbons in de grote strakke vitrines springen er echt uit. Op deze Sweet Sunday kon je genieten van een afternoon tea of lunch met een lekker glas Prosecco. Ook kon je diverse lekkernijen proeven van zelfgemaakte verse fruitsapjes tot kleine dessertjes.

Heerlijke hapjes en sapjes

PAtiSSerIE
We raken aan de praat met Theo Derix en Marco Kruit. Zij zijn sinds 2002 eigenaar van Crème de la Crème, een atelier dat luxe patisserie produceert voor de horeca. Met de opening van De Patissier van Oegstgeest maken de heren het nu ook mogelijk thuis te genieten van heerlijke ambachtelijke patisserie.
   De heren van De Patissier van Oegstgeest vertellen vol passie over patisserie. "Patisserie is een luxeproduct", zo vertelt Derix, "mensen kiezen ervoor om patisserie te eten − niet omdat ze honger hebben, maar omdat ze er zin in hebben. Patisserie is puur genieten en moet daarom echt lekker zijn" (niets vervelender dan 'n caloriebom eten en er achteraf spijt van hebben, omdat 'ie niet lekker was, toch?). De lounge pastries bij De Patissier van Oegstgeest zijn van hoge kwaliteit en dat proef je!

Prachtige patisserie

Uiteraard hebben we 'n aantal taartjes geproefd! Mijn vriend koos een Xocoline, 'n uniek chocoladetaartje dat suiker- en glutenvrij is, en ik ging als echte citroenliefhebber voor 'n Tartelette au citron. De Xocoline is minder zoet dan een "normaal" chocoladetaartje, maar zeker niet minder lekker. De mousse in het taartje is luchtig en niet overpowering zoals je dat vaak hebt met chocoladedesserts. De Tartelette au citron is absoluut het lekkerste citroentaartje dat ik ooit heb geproefd; lekker zanddeeg met amandelspijs, 'n romige lemon curd die 'n extra kick krijgt doordat er geen citroen-, maar juist limoenrasp aan is toegevoegd en dan de meringue, die is heerlijk fluffy en heeft 'n lekker rokerig smaakje (yummy)!

Xocoline en Tartelette au citron

Mmmacarons
De patisserie creaties zien er geweldig uit, zo ook de macarons en dan die macarontaart: wow! Het pronkstuk tijdens de opening is wel 2,20 meter hoog en 1,65 meter breed en bestaat uit 6000 gevulde macarons. Marco Kruit, naast eigenaar ook patissier, vertelt dat er maar liefst 200 à 300 uur gewerkt is aan deze geweldige taart. Het zal je dan ook niet verbazen dat macarons de specialiteit van het huis zijn! En, dat de macarons van De Patissier van Oegstgeest lekker zijn, is ook Herman den Blijker niet ontgaan; in zijn restaurant Las Palmas in Rotterdam krijg je deze heerlijke macarons namelijk bij de koffie!
   Ik heb ze natuurlijk ook geproefd. De kleurrijke macarons zijn er in 9 verschillende smaken: roos-framboos, chocolade, earl grey, vanille, limoen, sinaasappel, cassis, passievrucht en koffie. De krokante buitenlaag vormt een mooi contrast met de zachte binnenkant en de macarons smelten op de tong. Mijn favoriete macarons zijn: roos-framboos (met rozenlikeur, fris en romantisch), earl grey (ruikt en smaakt echt zoals de thee, de earl grey smaakt heerlijk in combinatie met de ganache) en limoen (superfris, perfecte balans tussen zoet en zuur).   
   Kruit vertelt enthousiast dat hij al bezig is met ideeën over bijzondere macarons speciaal voor de feestdagen (deze macarons in parelmoer en goud zie je ook terug onderin de macarontaart). Wat dacht je van 'n macaron met een witte ganache en zwarte truffel of 'n gouden macaron met foie gras?

Kleurrijke macarons

Nog veel meer lekkers!
Ben je niet zo'n zoetekauw − of kun je net als ik niet kiezen tussen 'n heerlijk dessert of 'n kaasplankje en wil je gewoon allebei! − no worries. De Patissier van Oegstgeest verkoopt namelijk ook lekkere kazen. We konden het natuurlijk weer niet laten en namen ook wat kaasjes mee naar huis, zoals 'n heerlijke biologische blauwe geitenkaas van Bastiaansen. Verder vind je bij De Patissier van Oegstgeest quiches, pasteitjes en andere delicatessen als jam, dressings, olijfolie, goede chocolade, heerlijke broden en verse fruitsapjes.

Heerlijke kazen en broden


Of je nu van zoet of hartig houdt, De Patissier van Oegstgeest heeft voor elk wat wils en is de ultieme verwenwinkel voor de echte levensgenieter!

De Patissier van Oegstgeest
De Kempenaerstraat 37
2341 GG Oegstgeest
071-5283212
www.depatissier.nl

maandag 19 september 2011

Congo Bars

Congo Bars?! Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar Congo Bars zijn chewy, chunky blondies met kokos, pecannoten en stukjes witte en pure chocolade. I like! Deze superlekkere blondies zijn wat mij betreft echt Good Mood Food! Wil je ook 'n hapje Instant Happiness, dan moet je deze Congo Bars echt eens proberen ;-)



Wat heb je nodig voor de Congo Bars:

195 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
170 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
300 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren
1 1/2 theelepel vanille-extract
125 gram geraspte kokos, geroosterd (optioneel)
100 gram pecannoten, geroosterd (optioneel) en grof gehakt
75 gram witte chocolade, in stukjes gehakt
75 gram pure chocolade, in stukjes gehakt

Zo maak je de Congo Bars:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een bakvorm van 33 x 23 x 5 cm in met een beetje boter en bekleed met 2 stukken bakpapier (laat deze over de randen hangen zodat je de blondies na het bakken makkelijk uit de vorm kunt halen).
2. Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en meng er 'n 1/2 theelepel zout door.
3. Klop in een 2e, grotere kom de gesmolten roomboter en de basterdsuiker goed door elkaar met een garde of houten lepel. Meng dan één voor één de eieren erdoor; voeg het 2e ei pas toe als het 1e goed gemengd is. Hierna meng je het vanille-extract er doorheen.
4. Voeg nu het bloemmengsel toe aan de natte ingrediënten in de grote kom. Meng dit voorzichtig door elkaar met een spatel totdat het net gemengd is (mix niet te lang). Spatel de kokos, pecannoten en stukjes witte en pure chocolade erdoor.
5. Verdeel het (stevige) beslag gelijkmatig over de bakvorm en druk het 'n beetje aan. Bak de blondies in de voorverwarmde oven in 22 à 25 minuten gaar. De blondies zijn klaar wanneer de bovenkant barsten vertoont en stevig aanvoelt. Als een cocktailprikker, die je halverwege tussen de rand en het midden van de blondies (dus niet in het midden) steekt, er schoon uitkomt dan zijn de blondies klaar.
6. Plaats de bakvorm op een rooster en laat de blondies volledig afkoelen in de vorm. Til de blondies met behulp van het bakpapier uit de vorm en snijd ze in stukjes. Je kunt de Congo Bars zo'n 5 dagen op kamertemperatuur bewaren in een luchtdichte doos.

Bron: Brown Eyed Baker, oorspronkelijk uit het boek Baking Illustrated


• Het roosteren van de kokos en de pecannoten versterkt de smaak. Ik heb de pecannoten wel geroosterd (5 à 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C, schep af en toe even om en houd ze goed in de gaten), maar de geraspte kokos niet omdat ik de smaak van de kokos niet wilde laten overheersen. Je proeft de kokos goed, dus het is niet echt nodig. Mocht je de geraspte kokos wel willen roosteren, dan kun je dat handig doen in 'n droge koekenpan.
• Ik had voor het bakken van de blondies meer tijd nodig: 35 minuten in totaal. Nu heb ik 'n bakvorm van 25 x 20 x 5 cm gebruikt, dus dat is niet zo gek maar ik heb het idee (op basis van andere recepten) dat blondies vaak wel wat langer nodig hebben dan de 22 à 25 minuten die in dit recept worden genoemd.

donderdag 15 september 2011

Cake and the City: CupCakeChic in Den Haag

Als ik in 'n andere stad ben, om te shoppen bijvoorbeeld, dan wil (lees: moet haha) ik altijd ergens lekker taart of iets anders zoets eten. In Cake and the City neem ik je mee naar leuke hotspots met de lekkerste taarten, cupcakes, macarons...!


Deze 1e Cake and the City begint gelijk met 'n feestje! Afgelopen zaterdag was ik namelijk aanwezig bij de feestelijke opening van de nieuwe Cupcakery van CupCakeChic in het centrum van Den Haag. De locatie is geweldig, het pand prachtig en de cupcakes heerlijk!

Gezellige drukte bij de opening van de Cupcakery

We worden verwelkomd door Alex en Viran, "de mannen van CupCakeChic", en hun vriendelijke personeel en getrakteerd op 'n lekker glaasje bubbels en chocolate chip cookies.

Zodra je de Cupcakery binnenloopt wordt je blik getrokken naar de vitrine vol cupcakes. De cupcakes worden elke dag vers gebakken met de beste (zoveel mogelijk) biologische ingrediënten en zien er heerlijk uit! De cupcakes hebben verleidelijke namen als Fatal Attraction, deze triple chocolate cupcake is één van de populairste cupcakes bij CupCakeChic, Cocos Chanel en Pink Diva!

Lots of cupcakes. Daar word ik nou blij van!

Alex & Viran begonnen hun cupcake-avontuur in mei 2010 met de opening van hun 1e CupCakeChic en nu zijn er al 3 vestigingen. Sterker nog, zo vertelt Viran me trots, "we zijn zelfs al bezig met 'n 4e locatie"! Waar en wanneer deze nieuwe winkel wordt geopend is nog geheim, maar "mannen van CupCakeChic"... wat dachten jullie van Leiden ;-D?

Hoe cute zijn deze roze cupcake doosjes!

Ben je benieuwd naar de verrassend verslavende cupcakes van CupCakeChic?

CupCakeChic
Korte Poten 23, Den Haag
www.cupcakechic.nl

Zijgevel van de Cupcakery

dinsdag 6 september 2011

Restaurant Week

Lekker uit eten voor 'n leuke prijs? Dat kan tijdens de eerstvolgende Restaurant Week van maandag 26 september t/m zondag 2 oktober.


Tijdens de Restaurant Week kun je bij 1.000 verschillende restaurants genieten van 'n 3-gangen diner voor € 27,50 of van 'n 4-gangen diner voor € 35,-. Lekker lunchen kan ook: voor 'n 3-gangen lunch betaal je € 22,50. Ook een aantal sterrenrestaurants, waaronder Calla's, Niven, Parkheuvel en De Zwethheul, doet mee (sterrenrestaurants vragen mogelijk een toeslag van € 10,- per ster).
   Reserveren kan vanaf woensdag 7 september om 10:00 uur. Weer er wel snel bij want populaire restaurants zijn binnen no time volgeboekt. Nu kun je vaak al met voorrang boeken; kijk gewoon even op Twitter of op de site van Libelle. Maar... sst, je hebt het niet van mij ;-)

donderdag 1 september 2011

'n Kijkje in de keuken bij elBulli


Altijd al 'n kijkje willen nemen in de keuken van elBulli? Dat kan, gewoon in de bioscoop!
   In de documentaire El Bulli: Cooking in Progress zie je wat er zich afspeelt bij elBulli als het restaurant een half jaar gesloten is. In die zes maanden trekken Ferran Adrià en zijn staf zich terug in hun kooklaboratorium in Barcelona waarin zij het nieuwe menu (28 à 35 gangen!) voor het volgende seizoen creëren. Als kijker krijg je het hele creatieve proces te zien waarbij de ingrediënten voor de nieuwe gerechten op alle mogelijk denkbare manieren worden bereid, ontleed en geanalyseerd totdat deze scheikundige experimenten uiteindelijk als ware kunstwerken op het bord verschijnen.
   Dat eten niet alleen maar gaat om de smaak en de presentatie van het eten bewijzen topkoks zoals Adrià. Ook de textuur, vorm en geur zijn belangrijk. Uit eten bij elBulli is een ware belevenis waarbij al je zintuigen geprikkeld worden. Jaarlijks krijgt het restaurant 2 miljoen reserveringen van mensen die deze culinaire ervaring niet willen missen – slechts 8.000 weten een tafeltje te bemachtigen. Ondanks de populariteit sloot elBulli op 30 juli 2011 zijn deuren om naar verwachting in 2014 opnieuw open te gaan als culinair onderzoekscentrum.


El Bulli: Cooking in Progress werd in november 2010 al vertoond op het IDFA en is vanaf vandaag weer te zien in Nederland. Ben jij 'n ware kookliefhebber en wil je weten hoe het er in één van 's werelds beste restaurants aan toe gaat? Kijk dan hier om te zien in welke bioscopen El Bulli: Cooking in Progress draait.