donderdag 29 maart 2012

Flapjacks

Flapjacks zijn crunchy chewy havermoutrepen, een beetje zoals mueslirepen. Deze Engelse treat is niet alleen erg lekker maar ook nog eens ontzettend makkelijk te maken. Flapjacks zijn ideaal als ontbijt of neem ze mee naar je werk als tussendoortje, geef ze mee aan je kinderen voor op school of maak ze voor een gezellige picknick in het lentezonnetje!


Dit heb je nodig voor de Flapjacks:

125 gram ongezouten roomboter
125 gram lichtbruine basterdsuiker
125 gram golden syrup
250 gram havermout
100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
50 gram geraspte kokos

Zo maak je ze:

1. Verwarm de oven voor op 150°C.
2. Bekleed een vierkant bakblik van 20 x 20 cm met bakpapier.
3. Smelt de boter in een pan op een laag vuurtje. Voeg de basterdsuiker en golden syrup toe. Roer het mengsel door totdat de suiker opgelost is en haal de pan van het vuur.
4. Roer de havermout, gedroogde abrikozen en kokos door het botermengsel.
5. Verdeel het mengsel gelijkmatig over het bakblik en druk het goed aan met de achterkant van een houten lepel. Bak de flapjacks in de voorverwarmde oven in 35-40 minuten goudbruin.
6. Snijd de flapjacks een paar minuutjes nadat je ze uit de oven hebt gehaald − dan zijn ze nog lekker zacht − in het bakblik in stukjes. Laat de flapjacks, in het bakblik, volledig afkoelen.

Bron: gebaseerd op het basisrecept voor flapjacks van Lorraine Pascale uit haar eerste boek Baking Made Easy


Tips & tricks:

• Golden syrup is te koop bij AH XL.
• Vet het bakblik, voordat je het bekleedt met bakpapier, in met een beetje boter of zonnebloemolie dan blijft het bakpapier beter zitten.
• Bak de flapjacks niet te lang anders zijn ze, eenmaal afgekoeld, veel te hard.
• Flapjacks die net uit de oven komen, zijn nog zacht waardoor ze makkelijk te snijden zijn. Wacht je te lang dan wordt het snijden erg lastig.
• Ik heb voor deze flapjacks het basisrecept van Lorraine Pascale als uitgangspunt genomen, maar veel recepten gebruiken dezelfde verhoudingen (roomboter, golden syrup en basterdsuiker zijn in gewicht gelijk en dan een dubbele hoeveelheid havermout). Ik had 250 gram havermout in huis, dus paste ik de andere ingrediënten daarop aan.
• Flapjacks zijn ideale repen omdat je er zelf doorheen kunt doen wat je lekker vindt: lekkere noten, andere stukjes (gedroogd) fruit, zonnebloempitjes, pompoenpitjes, chocolade...



zondag 25 maart 2012

Chilli Chocolate Cake


Hoewel m'n vriend mijn grootste 'proefkonijn' is, houdt hij, behalve van af en toe een lekker stukje chocolade bij de koffie, helemaal niet zo van zoet. Hij is meer van het pittige eten en als ik zeg pittig, dan bedoel ik ook echt pittig; hij knipt rustig een Madame Jeanette boven zijn eten (tip: met een schaar voorkom je dat je vingers direct in aanraking komen met de hete peper)! Ook heeft hij een aardige sambalverzameling: er staan momenteel maar liefst dertien verschillende potjes sambal in de koelkast!
   Ik wilde John graag een keer verrassen met een spicy Chilli Chocolate Cake en aangezien we vandaag 11 jaar (!) samen zijn, leek dit me de ideale gelegenheid om deze chocoladetaart voor hem te maken! De taart is met liefde gemaakt en dat proef je! Hij is moist en vol van smaak. De chocolade icing is lekker smeuïg en de rode peper geeft de chocoladetaart een extra kick!

Wat heb je nodig voor de Chilli Chocolate Cake:

Voor de chocoladetaart
75 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels cacao
1 theelepel kaneel
1 ½ theelepel bakpoeder
1 mespuntje baksoda
¼ theelepel zout
150 gram pure chocolade (72% cacao), fijngehakt
1 theelepel oploskoffie of espressopoeder
125 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
125 gram fijne kristalsuiker
5 eieren, gescheiden en op kamertemperatuur
1 rode peper, zaadlijst verwijderd en fijngesneden
1 eetlepel rum
1 eetlepel water
1 theelepel vanille-extract

Voor het glazuur
2 eetlepels goede sinaasappelmarmelade

Voor de chocolade icing
180 gram pure chocolade (72% cacao), fijngehakt
125 gram ongezouten boter, in blokjes
1 eetlepel golden syrup

Zo maak je de taart:

1. Verwarm de oven voor op 160°C.
2. Bekleed de bodem en rand van een springvorm van 20-22 cm Ø met bakpapier (vet de vorm van tevoren in met een beetje boter zodat het bakpapier goed blijft zitten). Vet ook het bakpapier in.
3. Zeef het zelfrijzend bakmeel, de cacao, de kaneel, de bakpoeder en baksoda boven een kom. Voeg het zout toe en meng goed door elkaar.
4. Smelt de fijngehakte chocolade en de oploskoffie au bain marie. Roer door als de chocolade begint te smelten. Haal de kom van het vuur als de chocolade volledig is gesmolten en laat iets afkoelen.
5. Klop de roomboter met een handmixer of staande mixer (met platte menghaak) op medium snelheid zacht. Voeg de fijne kristalsuiker toe en klop dit in 2-3 minuten licht en luchtig. Mix op lage snelheid voorzichtig de afgekoelde chocolade en vier (!) eidooiers erdoor.
6. Voeg de droge ingrediënten en de rode peper aan het chocolademengsel toe. Spatel het er voorzichtig door. Meng vervolgens de rum, het water en het vanille-extract erdoor.
7. Klop 5 eiwitten stijf met behulp van een handmixer of staande mixer (met een garde). Voeg 1/3 hiervan toe aan het chocolademengsel en roer dit er met een spatel goed door zodat het mengsel iets luchtiger wordt. Spatel nu voorzichtig, zodat de eiwitten zo luchtig mogelijk blijven, de rest van de eiwitten erdoor (het mengen is wat lastig doordat het chocolademengsel vrij stevig is, maar maak je geen zorgen het hoeft niet helemaal perfect gemengd).
8. Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvorm (strijk het iets glad met je spatel). Bak de chocoladetaart in de voorverwarmde oven in 45-50 minuten gaar (omdat ovens verschillen, kun je het beste na 35 minuten even checken om te zien of de taart al gaar is). Test de gaarheid met een houten prikker; als een prikker die je in het midden van de taart steekt er schoon uitkomt dan is de taart klaar. Het is niet erg als de bovenkant van de taart iets gebarsten is; er komt toch nog icing over.
9. Plaats de taart nog in de springvorm op een rooster om af te koelen. Na zo'n vijf minuten kun je 'm uit de vorm halen en verder laten afkoelen op het rooster.
10. Verwarm voor het glazuur de sinaasappelmarmelade in een pannetje op laag vuur zodat de marmelade vloeibaar wordt. Strijk de marmelade met een kwastje over de nog warme taart.
11. Voor de chocolade icing smelt je de fijngehakte chocolade, de roomboter en golden syrup au bain marie. Roer alles goed door als de chocolade en roomboter beginnen te smelten. Giet de gladde massa in één keer over de afgekoelde taart zodat de hele taart, ook de zijkant, bedekt wordt. Laat de icing hard worden en serveer!

Bron: dit recept (met wat eigen aanpassingen) van Sam Stern via The Guardian


Tips & tricks:

Lyle's golden syrup kun je kopen bij de AH XL. Je vindt de (potjes) golden syrup bij de jam.
• Je kunt de rum vervangen door nog een extra eetlepel water.
• In plaats van sinaasappelmarmelade zou je abrikozenjam kunnen gebruiken. Het glazuur zorgt ervoor dat je de taart 'afsluit' en dat de chocolade icing zich goed over de taart verdeelt. Bovendien blijft de taart hierdoor lekker moist en voorkom je dat er kruimels in de icing komen.
• Eieren scheiden gaat het makkelijkst als de eieren koud zijn. Doe dit direct nadat je de eieren uit de koelkast haalt en laat de eidooiers en eiwitten op kamertemperatuur komen. Eiwitten kun je namelijk het best kloppen als ze op kamertemperatuur zijn. Zorg ervoor dat de kom en garde schoon en vetvrij zijn (ik maak deze vaak nog even extra goed schoon met een beetje citroensap).
• Als je chocolade au bain marie smelt, zorg er dan voor dat het water op een laag vuur zachtjes borrelt en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Zo kan de chocolade geleidelijk smelten en voorkom je dat de chocolade verbrandt.
• Om de chocolade icing makkelijk over de taart te gieten, bedek je je werkvlak met een groot stuk bakpapier (geen geknoei want het bakpapier vangt de icing op). Zet een kom die net iets kleiner is dan je taart, zodat je nog met je vingers onder de taart kunt komen om 'm op te tillen, in het midden van het bakpapier. Plaats de taart (eventueel met een taartkartonnetje eronder) op de kom en giet de chocolade icing erover. Het voordeel van het kommetje is dat de icing goed over, en vooral langs, de taart kan stromen en zich niet langs de rand van de taart ophoopt. Druppels aan de onderkant kun je weghalen door met een paletmes langs de onderkant van de rand van de taart te gaan. Als de chocolade icing hard is geworden, kun je de taart met behulp van een paletmes makkelijk verplaatsen.
• Hou je zelf ook van 'Vindaloo-heet', dan kun je best nog meer rode peper toevoegen. Het is, naast je eigen smaak, natuurlijk ook afhankelijk van de hitte en grootte van de peper. In het originele recept wordt trouwens een theelepel chiliflakes gebruikt, maar verse rode peper leek mij veel lekkerder.


Geniet van deze mooie zondag!

woensdag 21 maart 2012

Cake and the City:
Poptasi Pastry in Amsterdam

Als ik in 'n andere stad ben, om te shoppen bijvoorbeeld, dan wil (lees: moet haha) ik altijd ergens lekker taart of iets anders zoets eten. In Cake and the City neem ik je mee naar leuke hotspots met de lekkerste taarten, cupcakes, macarons...!

In Frankrijk hebben ze Hermé en Ladurée, in Nederland hebben we nu Poptasi Pastry! De eerste macaronwinkel van Nederland opende gisteren, op Jour du Macaron, zijn deuren en Kell's Kitchen was erbij. Sterker nog, ik was de eerste klant die de kleurrijke winkel binnenging!


Passie
Samen met nog een aantal andere macaron liefhebbers word ik hartelijk ontvangen door eigenaren Patrick van Drie en Sascha Twigt. Patrick is van oorsprong artdirector, maar besloot een opleiding tot patissier te gaan volgen toen hij werd gegrepen door de documentaire Kings of Pastry (in deze blogpost schreef ik er al eens over). Ook Sascha komt uit een heel andere hoek; zij studeerde Commerciële Economie voor topsporters aan de Johan Cruyff University. Ze leerden elkaar kennen tijdens de opleiding patisserie waar hun passie voor macarons ontstond: "Je kunt er eindeloos veel creativiteit in kwijt, in zowel smaak, kleur als creatie."


Macaronheld
Pierre Hermé is hun grote macaronheld: "Zijn macarons zijn gewoon het lekkerst en zien er het mooist uit", vertelt Patrick. Het recept van Hermé vormt de basis voor de Poptasi macarons die met de hand worden gemaakt. "Wij willen geen macarons maken die er allemaal precies hetzelfde uitzien. Het is juist de charme van de macaron als ze niet 'perfect' zijn en bijvoorbeeld het ene voetje er anders uitziet dan het voetje van een andere macaron."


Kroonjuwelen
Samen vormen ze een perfect team; door zijn achtergrond als artdirector denkt Patrick meer vanuit beeld en is Sascha meer van de smaakjes, zo legt Patrick uit. Als ik hem vraag hoe zijn creatieve achtergrond zich vertaalt in het maken van macarons laat Patrick mij een foto zien van een waanzinnige macaron in de vorm van een kroontje. Wie weet kunnen we deze unieke macaron bij Poptasi Pastry gaan zien met Koninginnedag: "Misschien dat we dan macarons in de vorm van kroonjuwelen gaan verkopen, individueel verpakt in een plastic doosje op zo'n kussentje", vertelt hij enthousiast!


Dangerously delicious
Bij Poptasi Pastry maken ze "dangerously delicious macarons" en wel in 26 smaken! Je vindt er spannende smaakjes als: Liquorice (Hollandse drop), Bubblicious (fun & bubbly, op basis van kauwgom!), Sticky Date (met echte dadels), Stroopwafel, Chai (heerlijk kruidige Indiase thee), Chilli Chocolate (met chilipoeder en cayennepeper) en Chocolate Cinnamon Crunch (ruikt en smaakt heerlijk naar kaneel en chocolade). Voor de opening hebben ze zelfs speciale vanille macarons met blauwe muisjes gemaakt!
   De smaken zullen zo nu en dan wisselen: "We hebben nog veel meer smaken op de planken liggen. Zo kun je in de zomer wat frissere macarons verwachten met bijvoorbeeld munt", vertelt Sascha. De meeste macarons hebben een vulling van ganache, maar er zijn ook macarons die gevuld zijn met botercréme, zoals de Spekkoek en Baileys.


Of je nu in Amsterdam woont of niet, ga zeker eens langs bij Poptasi Pastry. Geloof me, de macarons zijn een tripje naar de Amsterdamse Pijp meer dan waard! Wil je nu zelf weten hoe je lekkere macarons kunt maken, dan kun je bij Poptasi Pastry ook een workshop volgen!

Poptasi Pastry
Gerard Doustraat 103
Amsterdam




dinsdag 20 maart 2012

Jour du Macaron


Happy Jour du Macaron!

De bekende Franse toppatissier Pierre Hermé riep in 2005 Jour du Macaron in het leven. Sindsdien wordt deze zoete dag elk jaar op 20 maart gevierd!

Jour du Macaron vier je natuurlijk met jawel, macarons ;-) Ik ging naar Poptasi Pastry, de eerste macaronwinkel in Nederland die speciaal op Jour du Macaron voor het eerst zijn deuren opende! Ik vertel je snel meer over Poptasi Pastry, maar ik ga eerst eens even lekker macarons proeven...

maandag 19 maart 2012

Food Film Festival

Dit weekend vond de tweede editie van het Food Film Festival plaats. Hét festival over lekker én duurzaam eten & film wilde ik natuurlijk niet missen dus reisde ik zaterdag, samen met mijn vriend, naar Amsterdam!


Het Food Film Festival begon voor ons met de culi-film Toast die gebaseerd is op de gelijknamige autobiografie van de Britse schrijvende kok/kokende schrijver Nigel Slater. Nigel ontwikkelt al op jonge leeftijd een grote liefde voor eten. Zijn ouders begrijpen hier maar weinig van; zijn moeder is niet bepaald een keukenprinses en heeft een grote aversie tegen alles wat vers is en kookt dan ook alles uit blik. Zelfs het eten uit de door Nigel gehate blikjes laat ze nog weleens aanbranden, maar gelukkig maakt ze a mean toast: "It is impossible not to love someone who makes toast for you. Once the warm, salty butter has hit your tongue, you are smitten. Putty in their hands."
   Als zijn lieve moeder overlijdt, dringt Mrs. Potter, de nieuwe huishoudster gespeeld door de geweldige Helena Bonham Carter, zich al snel op en weet zij met haar eten Nigels vader te verleiden. Nigel en Mrs. Potter kunnen elkaar niet uitstaan en een ware bakstrijd, om de affectie van zijn vader, barst tussen hen los. Uiteindelijk weet hij zich los te rukken en blijkt eten zijn enige uitweg.
   Mocht je de film nog niet gezien hebben; Toast is een treurige, maar ook een vrolijke film over een jongen met een ware passie voor eten. Absoluut een leuke film voor de echte food fan!

Filmposter via IMDB

Na de film struinden we lekker even over de knusse, ambachtelijke markt waar je allerlei lekkers kon kopen én proeven: ondermeer lekkere worst gemaakt door Brandt & Levie, heerlijk geurende baksels van Public Pie, lokale en biologische producten van Ruud Maaz, lekker brood van Hartog's Volkoren en het Vlaamsch Broodhuys, (h)eerlijke Palestijnse producten van Canaan en lekkere, biologische sambal van Hottie sambal & sauzen (John heeft 4 nieuwe sambals aan zijn verzameling kunnen toevoegen, dus hij was helemaal blij)!

Kraampjes op de ambachtelijke markt

Het absolute hoogtepunt van de dag was de workshop Arabische Lente met Merijn Tol en Nadia Zerouali! Zij zijn de auteurs van de kookboeken Arabia & Bismilla Arabia en wellicht ken je ze ook van 24Kitchen.
   Voordat we aan het koken slaan, gaan we eerst met Merijn en Nadia op culinaire ontdekkingsreis in de Javastraat. De dames gaan enthousiast, bijna huppelend, voor ons uit op weg naar de eerste winkel, Tigris & Eufraat. In deze supermarkt vind je exotische producten uit ondermeer Irak, Libanon en Syrië. We zijn nog niet binnen of we krijgen heel gastvrij 'n drankje aangeboden van de eigenaar. Ook doen we, Het Lange Mes, een Marokkaanse supermarkt en slagerij aan. Merijn en Nadia vertellen enthousiast en honderduit over allerlei producten waar je, als je niet echt bekend bent met de Arabische keuken, niet zo snel van gehoord zult hebben, zoals: sumak, tahina en za'atar.
   De dames sporen juist aan om Arabische winkels te gaan verkennen en ontdekken: "Vraag de winkeliers gerust om advies, ze zijn de hele dag met eten bezig en zijn het gewend om over eten te praten."


Als we terugkeren bij de Cybersoek van het FFF is het tijd om de schorten voor te binden. In groepjes gaan we aan de slag met een aantal gerechten van Merijn en Nadia: mini pizza's met sucuk & pijnboompitjes, Kisir (Turkse rode bulgursalade met tuinbonen, peterselie & munt), b'stilla met saffraankip & amandel, bloemkoolsalade met tahini, labne met anijszaad, rozenblaadjes & granaatappel, Dukkah (een Egyptisch mengsel van noten & specerijen waar je lekker flatbread of pide in kunt dopen) en dadelfudge. Wij gaan voor de b'stilla: mijn favoriete Marokkaanse gerecht!
   Hun recepten die zijn geïnspireerd op traditionele Arabische gerechten hebben allemaal een eigen Arabia twist en smaken stuk voor stuk ontzettend lekker! Ik heb zelfs zoveel gegeten dat ik het 3-gangen menu, bereid door Joris Bijdendijk en zijn team, maar heb overgeslagen... Sorry Joris, kom je volgend jaar weer?

Het bereiden van de b'stilla

Omdat we de smaak te pakken hebben, gaan we 's middags ook nog naar de boekpresentatie van Merijn en Nadia in de Java Bookshop. Enthousiast vertellen ze dat ze bezig zijn met een nieuw kookboek, Arabia bij je thuis! Dit boek zal gaan over 21 bijzondere ingrediënten die je vindt in Arabische winkels; Merijn en Nadia vertellen wat ze precies zijn, waar ze vandaan komen en hoe je ermee kunt koken. Per ingrediënt komen er zo'n 4 à 5 recepten in het boek. Het is de bedoeling dat Arabia bij je thuis in september/oktober van dit jaar uitkomt.
   Ik kijk nu al uit naar dit nieuwe boek van de meiden van Arabia. Hun enthousiasme voor de Arabische keuken en passie voor lekker eten is enorm aanstekelijk en ik ben echt geïnspireerd geraakt om snel mijn keuken te gaan 'uitburgeren', zoals Nadia het noemde. Binnenkort kunnen jullie dus zeker wat heerlijke Arabische recepten verwachten op Kell's Kitchen!

vrijdag 16 maart 2012

Als een kind in een snoepwinkel :-D

Er was eens meisje dat er van droomde eens te dineren in het wonderlijke restaurant van de bebrilde, culinaire magiër...

Dat meisje dat ben ik, het restaurant is het Britse restaurant The Fat Duck en de bebrilde, culinaire magiër annex mad scientist annex driesterrenchef is natuurlijk Heston Blumenthal!
Eten moet volgens Blumenthal niet alleen lekker zijn, maar ook opwindend en fun. Het is een belevenis waarbij persoonlijke herinneringen en emoties worden opgeroepen doordat het al je zintuigen prikkelt; eten is een samenspel van smaak, geur, geluid, gevoel en hoe een gerecht eruit ziet.
   Denk bijvoorbeeld aan zijn bekende gerecht Sound of the Sea dat eruit ziet als een strand met schuimende golven en waarbij je een schelp krijgt aangereikt waarin een iPod zit verstopt zodat je tijdens het eten kunt luisteren naar het geluid van zeemeeuwen en bruisende golven. Met dit gerecht probeert Blumenthal een sensatie te creëren waarbij je je op een strand waant en misschien wel terugdenkt aan die ene vakantie waarin je als kind heerlijk in het zand speelde. Dit lijkt mij echt the ultimate dining experience! Eten bij The Fat Duck is toch een droom en een sprookje tegelijk?

The Fat Duck; Bray, England
Sound of the Sea (Foto: Food & Wine)

Heston Blumenthal heeft nu iets nieuws bedacht waarbij het sprookje zelfs al een maand voor je reservering begint! The lucky few die een tafeltje weten te bemachtigen bij The Fat Duck − het restaurant krijgt tienduizenden telefoontjes per dag en dat met maar 42 couverts − krijgen een e-mail met daarin een link naar een filmpje dat de gast meevoert naar een magische snoepwinkel. In het filmpje, dat doet denken aan het Alice in Wonderland van Carroll, krijg je als gast alvast een voorproefje van de gerechten die je bij The Fat Duck op je bord krijgt. Het is de bedoeling dat je je als een kind in een snoepwinkel zo blij voelt en haast niet kunt wachten tot het moment van het diner!
   Als de magische avond eenmaal is aangebroken word je tijdens het diner op subtiele manier herinnerd aan de snoepwinkel. Aan het eind van het diner krijg je dan eindelijk je roze-wit gestreepte snoepzakje met de snoepjes die je eerder zag in de digitale snoepwinkel. Zo wordt opnieuw de blijdschap en opwinding opgeroepen die je voelt als een kind in een snoepwinkel!

The Sweet Shop (Foto: The Neighbourhood)

Ik vind het fascinerend hoe Heston Blumenthal steeds weer een nieuwe dimensie weet toe te voegen aan de eetervaring bij The Fat Duck. Bij The Fat Duck aten ze in ieder geval nog lang en gelukkig!


Informatie via Zestz en The Fat Duck


Geniet van je weekend!

zaterdag 10 maart 2012

Pastinaaksoep

Pastinaaksoep met pastinaakchips

'n Lekker soepje voor het weekend!
Gemaakt van een − al lang niet meer − vergeten groente: pastinaak.

Wat heb je nodig voor de Pastinaaksoep:

750 gram pastinaak
2 uien
2 teentjes knoflook
olijfolie
2 laurierblaadjes
ca. 1 l groentebouillon
1 dl slagroom
zout
peper
nootmuskaat
peterselie

Zo maak je de soep:

1. Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd in blokjes.
2. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een soeppan en fruit hierin de uien en de knoflook glazig.
3. Voeg vervolgens de blokjes pastinaak, laurierblaadjes en groentebouillon toe. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Kook de pastinaak op een laag vuur in zo'n 20 minuten gaar.
4. Neem de pan van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.
5. Roer de slagroom door de soep en verwarm de soep nog even op een laag vuur (niet laten koken). Breng de soep op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat. Garneer met fijngehakte peterselie.

Bron: gebaseerd op dit recept via Foodies Magazine


Geniet van je weekend!

dinsdag 6 maart 2012

Oreo Cupcakes met Peanut Butter Frosting

In Nederland kennen we Oreo's nog wel niet zo heel lang, toch viert dit koekje vandaag z'n 100ste verjaardag! In 1912 bakte de National Biscuit Company (Nabisco), destijds gevestigd in New York, de eerste Oreo cookies. Nu, 100 jaar later, is het 's werelds meest populaire koekje; wereldwijd zijn al meer dan 491 biljoen Oreo's verkocht!

Verpakking Oreo's, anno 1912
(Bron: Kraft Foods)

Om het 100-jarig bestaan van het koekje te vieren, werden zelfs limited edition Birthday Cake Oreos uitgebracht!

Birthday Cake Oreo's, anno 2012
(Bron: Kraft Foods)

Ikzelf ben ook gek op Oreo's dus om het feestje een beetje mee te vieren, heb ik cupcakes met Oreo's gebakken ;-) Mijn vriend had laatst heel lief Peanut Butter Creme Oreo Cookies voor me meegenomen uit Amerika! Deze Oreo's zijn ontzettend lekker; vanzelfsprekend dat ik ze wilde gebruiken om iets lekkers mee te bakken :-) Ik heb al meerdere keren deze Oreo Brownies gebakken, maar gek genoeg heb ik nog niet eerder Oreo Cupcakes gemaakt... Dus werden het deze cupcakes met een milde chocoladesmaak en een ongelooflijk lekkere Peanut Butter Frosting!


Wat heb je nodig voor de Oreo Cupcakes met Peanut Butter Frosting:
12 cupcakes

Voor de cupcakes
12 Peanut Butter Creme Oreo Cookies
150 gram patentbloem
25 gram cacao
¾ theelepel baksoda
¼ theelepel zout
85 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
75 gram fijne kristalsuiker
75 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei (L), op kamertemperatuur
1 theelepel vanille-extract
125 ml karnemelk, op kamertemperatuur

Voor de Peanut Butter Frosting
125 gram poedersuiker
70 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
225 gram creamy pindakaas
¾ theelepel vanille-extract
80 ml slagroom (35% vet)

extra Oreo's voor decoratie

Zo maak je ze:

Cupcakes
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe 12 papieren cakevormpjes in een cupcake bakvorm en leg een Oreo op de bodem van elk vormpje.
2. Zeef de bloem, cacao, baksoda en zout boven een kom en meng door elkaar.
3. Gebruik een staande mixer (met een platte menghaak) of een handmixer met een grote kom en klop de ongezouten roomboter zacht. Voeg de suikers toe en mix het in 2-3 minuten op medium snelheid tot een luchtig mengsel.
4. Voeg het ei toe en mix, op lage-medium snelheid, tot het ei goed is opgenomen. Mix nu het vanille-extract erdoor. Schraap tussendoor met een spatel langs de rand en bodem van de kom om alle ingrediënten goed te kunnen mengen.
5. Voeg het bloemmengsel in 3 gedeelten toe en wissel af met 2 delen karnemelk. Mix elke keer op lage snelheid totdat het net gemengd is. Schraap tussendoor weer met een spatel langs de rand en bodem van de kom. Als laatste kun je nog even kort mixen met je spatel om te zien of alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
6. Verdeel het cupcakebeslag over de papieren vormpjes en bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in 18-23 minuten gaar. De cupcakes zijn klaar als een cupcake terugveert als je er lichtjes met een vinger op drukt en een houten prikker, die je in het midden van een cupcake steekt, er schoon uitkomt.
7. Plaats de bakvorm op een rooster en laat de cupcakes eerst even in de vorm afkoelen. Na zo'n 5 minuutjes kun je de cupcakes eruit halen. Laat ze verder afkoelen op het rooster (de cupcakes moeten volledig zijn afgekoeld als je ze gaat frosten).

Peanut Butter Frosting
1. Zeef de poedersuiker boven een grote kom.
2. Voeg de roomboter, pindakaas en vanille-extra toe. Mix het, op lage-medium snelheid, tot een romig geheel. Schraap met een spatel langs de rand en bodem van de kom om alles goed te kunnen mengen.
3. Giet de slagroom erbij en mix deze, op lage snelheid, door het pindakaasmengsel. Mix het kort door elkaar totdat de slagroom net is opgenomen. Gebruik als laatste weer even je spatel.

Bron: Oreo Cupcakes van Kell's Kitchen
De Peanut Butter Frosting is een aangepast recept van Ina Garten uit Barefoot Contessa at Home via Michelle van Brown Eyed Baker


Tips & tricks:

• Mix bij Stap 5 niet te lang, anders worden de cupcakes taai in plaats van luchtig.
• De Peanut Butter Creme Oreo Cookies zijn helaas niet in supermarkten in Nederland te koop, maar uiteraard kun je ook gewone Oreo cookies gebruiken!
• De Peanut Butter Frosting is heerlijk, maar wel vrij machtig. Het is zeker meer dan genoeg voor 12 cupcakes.
• In het originele recept voor de frosting wordt ook zout gebruikt dus je kunt eventueel naar smaak nog wat zout toevoegen. Nu zit er in pindakaas zelf ook al zout (en de Peanut Butter Oreo's die ik gebruikte zijn ook al vrij zout van zichzelf), dus proef anders eerst even of je het nodig vindt om zout toe te voegen.


Informatie via Kraft Foods en NabiscoWorld

vrijdag 2 maart 2012

Cupcakes uit de muur!

Trekken we hier al jaren kroketten en frikandellen uit de muur, nu kun je binnenkort in Beverly Hills zelfs je eigen cupcakes pinnen!

Sprinkles Cupcakes, 's werelds 1e Cupcake Bakery, heeft primeur met een heuse cupcake automaat.

Cupcake automaat: of course it had to be pink ;-)

De roze automaat voorziet de ware cupcake addict 24 uur per dag van verse cupcakes! Lekker als je 's nachts na het uitgaan trek hebt in een zoete cupcake − is weer eens wat anders dan een broodje shoarma of 'n Febo kroket?!
   Ook zitten er in deze snoepautomaat 2.0 cupcake mixen, Sprinkles merchandise en − oh, ja vergeet de hond niet − zelfs cupcakes voor Fikkie!


En alsof dat nog niet genoeg is, start eigenaresse Candace Nelson naast haar cupcake bakery binnenkort ook nog eens met Sprinkles Ice Cream om je sugar rush helemaal compleet te maken!

Sprinkles Cupcakes, ATM en Sprinkles Ice Cream op 'n rijtje.

Sprinkles Cupcakes
9635 South Santa Monica Boulevard
Beverly Hills, CA 90210

Update: cupcake lovers in New York kunnen vanaf aankomende zomer ook dag en nacht terecht bij de cupcake ATM; Sprinkles Cupcakes plaatst drie automaten op verschillende locaties in the city that never sleeps!

Cupcake ATM in action! How cool is this :-)

Informatie via 24-Hour Sprinkles op Facebook, Cupcakes Take The Cake (dit en dit artikel) en New York Daily News
Foto's via Sprinkles Cupcakes op Facebook
Video via The Huffington Post


Volgende x op m'n blog weer een recept voor... cupcakes ;-)!

Geniet van je weekend!