Dulce de leche smaakt voor mij echt naar Argentinië (samen met Malbec en bife de chorizo − nee, geen worst maar heerlijke Argentijnse biefstuk)! Argentijnen zijn enorme zoetekauwen en zijn dan ook dol op deze 'melk-karamelpasta'. Toen ik voor mijn studie 'n tijdje in Buenos Aires woonde, at ik elke dag dulce de leche. Zo lekker, maar zo slecht voor de lijn; gelukkig verkochten ze ook light dulce de leche in de supermarkt. Ik begon mijn dag het liefst al gelijk met dulce de leche op medialunas (halvemaantjes): kleine, zoete croissantjes. Ook heerlijk was het dulce de leche ijs. Door de Italiaanse invloeden weten ze ook in Argentinië hoe je ijs moet maken!
Eigenlijk is dulce de leche gewoon lekker bij heel veel dingen, denk aan: 'n pistoletje, pannenkoeken, koekjes, taart of ... brownies. Als ik deze brownies eet waan ik me weer even terug in Argentinië. Dus, speciaal vandaag omdat het op 9 de julio Onafhankelijkheidsdag is in Argentinië en ik stiekem wel terugverlang naar dit geweldige land het recept voor Dulce de leche Brownies!
Wat heb je nodig voor de Dulce de leche Brownies:
gecondenseerde volle melk met suiker, 1 blikje van 397 gram (Friesche Vlag)
'n snufje zout
115 gram ongezouten roomboter
170 gram pure chocolade, fijn gehakt
3 eieren, L
200 gram suiker
1 theelepel vanille-extract
140 gram bloem
25 gram cacao
'n snufje zout
100 geroosterde pecan- of walnoten, grof gehakt (optioneel)
Zo maak je de Dulce de leche Brownies:
Dulce de leche:
1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
2. Giet de gecondenseerde melk in een ondiepe ovenschaal. Roer er 'n snufje zout door.
3. Zet de schaal in een grotere schaal (bv. een braadslede) en giet heet water in de grote schaal totdat het water halverwege de kleine schaal komt.
4. Dek de kleine schaal met de gecondenseerde melk stevig af met aluminiumfolie en zet de schalen 1 tot 1 1/4 uur in de voorverwarmde oven (check af en toe of er nog genoeg water in de grote schaal zit. Zo niet, giet er dan voorzichtig nog wat heet water bij).
5. Als de gecondenseerde melk bruin en gekarameliseerd is, kun je de schalen uit de oven halen en de dulce de leche laten afkoelen. Roer de dulce de leche tot een gladde massa als deze is afgekoeld.
Bewaar de karamelpasta in de koelkast totdat je deze nodig hebt voor de brownies. Verwarm de dulce de leche voor gebruik voorzichtig in de magnetron of au bain marie.
De brownies:
1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
2. Vet een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm in en bekleed de bakvorm met 2 stukken bakpapier. Laat het bakpapier iets over de randen hangen zodat je de brownies na het bakken makkelijk uit de vorm kunt tillen.
3. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Haal de pan van het vuur zodra de boter is gesmolten en voeg de stukjes chocolade toe. Laat dit een paar minuutjes staan zodat de chocolade kan smelten en roer het dan pas door.
4. Meng in een aparte kom de bloem en de cacao door elkaar.
5. Mix met een garde één voor één de eieren door het chocolademengsel. Roer nu met een houten lepel de suiker en het vanille-extract erdoor. Zeef de bloem en de cacao, die je eerder gemengd hebt, boven het chocolademengsel en roer dit erdoor samen met 'n snufje zout. Als je noten gebruikt voor het recept, kun je die nu toevoegen.
6. Schep de helft van dit mengsel in de bakvorm. Verdeel hierover gelijkmatig 2/3 van de dulce de leche. Trek er met de punt van een mes strepen door om een gemarmerd effect te creëren. Schep en verdeel vervolgens de rest van het chocolademengsel in de bakvorm. Als laatste verdeel je met een lepel de overige dulce de leche in klodders erover. Maak weer swirls door er met je mes door heen te gaan.
7. Bak de brownies in de voorverwarmde oven in 35 à 45 minuten gaar. De brownies zijn gaar als het midden net stevig aanvoelt. Prik met een cocktailprikker halverwege tussen de rand en het midden van de brownies (dus niet in het midden!), als de cocktailprikker er schoon uitkomt dan zijn je brownies klaar.
8. Plaats de brownies op een rooster en laat volledig in de bakvorm afkoelen.
Bron: Dit recept komt van David Lebovitz, een bekende Amerikaanse blogger en kookboekenschrijver, who is living (and eating) the good life in Paris!
Tips & tricks:
• Het is belangrijk dat je de dulce de leche de 2e keer echt in klodders verspreidt en goed door het chocolademengsel swirlt. Doe je dat niet dan krijg je, omdat de dulce de leche in de oven weer vloeibaar wordt, één laag karamel bovenop die snel kan verbranden. Dit is ook de reden waarom ik de verdeling van de dulce de leche ten opzichte van het oorspronkelijke recept heb aangepast.
• De brownies zijn de dag na het bakken het lekkerst en blijven 3 dagen goed.
• Voor tips hoe je het best brownies kunt maken en nog een recept voor Oreo Brownies verwijs ik je graag naar dit artikel op m'n blog.
Geniet van je weekend!