vrijdag 30 december 2011

Lavash Crackers


Lavash is een flatbread dat veel wordt gegeten in het Midden-Oosten. Het komt oorspronkelijk uit Armenië en wordt traditioneel gebakken in een kleioven, maar in 'n gewone oven lukt het ook prima! Serveer de crackers met 'n lekker dipje of (zelfgemaakte) kaasjes.

Wat heb je nodig voor de Lavash Crackers:

1 gram gist ('n snufje tussen duim en wijsvinger)
200 gram bloem
'n snufje zout
1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie
ca. 125 ml lauwwarm water

strooisels voor de garnering zoals:
maanzaad, sesamzaad, komijnzaad, karwijzaad, paprikapoeder, grof zeezout

Zo maak je de crackers:

1. Los de gist op in 'n klein beetje lauwwarm water.
2. Meng het bloem, zout, olie en gist door elkaar.
3. Giet er vervolgens zoveel lauwwarm water bij als je nodig hebt om er een samenhangend en soepel deeg van te maken (soms heb je wat meer nodig, soms wat minder).
4. Bestuif je werkvlak met wat bloem en kneed het deeg zeker 10 minuten tot het glad en zacht is.
5. Leg de deegbal in een (ingevette) kom, dek af met plastic folie en laat het 1-1,5 uur rijzen.
6. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
7. Rol het deeg zo dun mogelijk uit en leg de deeglap op de bakplaat met het bakpapier.
8. Bestrijk het deeg licht met water en bestrooi met het zeezout, de zaadjes en/of kruiden − wat je lekker vindt!
9. Bak de lavash crackers in de voorverwarmde oven in ca. 15 minuten egaal goudbruin en knapperig.

Bron: Yvette van Boven, Home Made

• Je kunt het deeg ook in een keukenmachine kneden, maar het kneden is toch eigenlijk het leukste van zelf brood bakken! Je moet het deeg, zoals gezegd, 10 minuten kneden maar dat is echt geen straf als je het in je handen voelt veranderen in 'n heerlijk zacht en flexibel deeg. Dus, stroop je mouwen op en gooi al je eventuele stress en frustratie eruit ;-) Geloof me, 't is zo lekker om te doen!
• Je kunt het deeg bij Stap 7 het best in 2 stukken verdelen; omdat het je het vrij dun kunt uitrollen, zal het niet op 1 bakplaat passen.
• Als je het deeg garneert met de strooisels doe dit dan bijvoorbeeld in strepen of ruitjes; dat staat mooi.
• De lavash crackers zijn vers het lekkerst!


Met dit recept is mijn Homemade Kaasplankje compleet! Wil je zelf nu ook eens een kaasplankje maken − misschien wel met Oud & Nieuw! − check dan de links hieronder voor de andere recepten:

Griesmeelbroodjes met maanzaad
Perenjam met speculaaskruiden
Sweet Onion Jam
Zelfgemaakte kaasjes


Ik wens jullie alvast een heel gezellige jaarwisseling!
Maak er 'n mooi feest van en tot snel in 2012!



donderdag 29 december 2011

Sweet Onion Jam


This stuff is good ;-) Ik ben echt gek op rode ui en dit jammetje is zo lekker! De jam is ideaal voor bij een kaasplankje met bijvoorbeeld geitenkaas en blauwe kaas. En, ook gewoon op een boterham met oude kaas is 'ie heerlijk. Of, serveer de jam eens bij lamsvlees.

Wat heb je nodig voor de Sweet Onion Jam:

olijfolie
ca. 675 gram rode uien, fijngesneden
150 gram bruine basterdsuiker
1 theelepel zout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 dl balsamicoazijn
2 1/2 dl volle rode wijn
3 à 4 gesteriliseerde jampotten

Zo maak je de jam:

1. Verwarm olijfolie in een grote roestvrijstalen pan en voeg de uien, suiker, zout en versgemalen peper toe. Roer het goed door en leg het deksel op de pan.
2. Laat dit 30 minuten staan op 'n zacht vuur. Roer af en toe even door zodat het niet aan de bodem gaat plakken.
3. Voeg na een 1/2 uurtje de balsamicoazijn en rode wijn toe en laat de jam, zonder deksel, nog eens 30 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen. Roer af en toe weer even door. De jam zou nu iets dikker geworden moeten zijn.
4. Vul de gesteriliseerde jampotten met de jam en draai de deksels er direct goed op. Zet 5 à 10 minuten ondersteboven en laat ze daarna rechtop verder afkoelen.

Bron: Rachel Allen, Bake (Uit de oven)

• In deze blogpost lees je hoe je jampotten kunt steriliseren.
• Ik heb de jam bij Stap 3 langer laten inkoken, maar de jam wilde niet echt veel dikker worden. De jam zou tijdens het afkoelen nóg iets dikker moeten worden, maar dat viel ook wel mee. Je zou eventueel iets minder balsamicoazijn en rode wijn kunnen toevoegen of de jam net zo lang kunnen laten inkoken totdat je tevreden bent met de dikte van de jam.


Morgen komt het laatste recept voor het Homemade Kaasplankje online: de lavash crackers!

woensdag 28 december 2011

Griesmeelbroodjes met maanzaad

Ik had nog nooit eerder brood gemaakt van griesmeel, dus ik was erg benieuwd naar de smaak! De broodjes zijn erg lekker en hebben een brosse buitenkant. En, de maanzaadjes knisperen in je mond ;-)


Wat heb je nodig voor de Griesmeelbroodjes:

400 gram fijn griesmeel
1/2 theelepel zout
7 gram droge gist
100 gram ongezouten roomboter
2 eetlepels olijfolie
1 ei (L), losgeklopt
ca. 100 ml lauwwarm water
1 eetlepel maanzaad

Zo maak je ze:

1. Smelt de boter en laat deze afkoelen.
2. Doe het fijne griesmeel in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg het zout, gist, gesmolten boter, olijfolie en het losgeklopte ei toe. Meng dit met je handen en voeg het lauwwarme water toe (je hebt misschien niet alles nodig) tot je een zacht samenhangend deeg hebt.
3. Leg het deeg in een kom of op een bord en dek af met plastic folie. Zet het weg op een warme plek (voor een warme oven bijvoorbeeld) en laat 15 minuten rijzen.
4. Bestrooi je werkvlak met wat griesmeel en leg hier je deeg op. Kneed nu het maanzaad door het deeg (als het deeg te droog is, kun je er nog wat lauwwarm water door kneden).
5. Vorm 4 ronde broodjes van het deeg, druk ze iets plat en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Dek af met folie en laat nog eens 30 minuten rijzen op een warme plek.
6. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180°C.
7. Bak de griesmeelbroodjes in 15 minuten bruin en gaar. Keer het brood daarna om en bak nog eens 5 à 10 minuten.

Bron: Merijn Tol & Mina Abouzahra, Proef! Oranjebloesem: de nieuwe Marokkaanse keuken


De griesmeelbroodjes met maanzaad zijn heerlijk met de zelfgemaakte kaasjes en de sweet onion jam. Het recept voor de sweet onion jam plaats ik morgen in 'n nieuwe blogpost!

dinsdag 27 december 2011

Zelf kaas maken!


Zelf kaas maken? Ja, dat kan!
   Je hebt er helemaal niet veel voor nodig en 't is ontzettend leuk om te doen. En, het resultaat is verrassend lekker! Mijn vriend en ik hebben heerlijk zitten genieten van mijn zelfgemaakte kaasplankje en waren verbaasd hoezeer de kaasjes echt de structuur hadden van kaas en smaakten naar echte kaas!


Wat heb je nodig voor je zelfgemaakte kaas:

1 liter volle melk
1 liter karnemelk
'n paar druppels van een citroen
1 theelepel zout (naar smaak)

1 blikje (400 gram) met een witte binnenkant
1 ander vol blikje dat er net in past (dient als gewichtje)
kaasdoek
'n lang stuk elastiek
'n bordje

Zo maak je je eigen kaas:

1. Maak het grote blikje zowel aan de boven- als onderkant (bewaar het dekseltje voor later) open met een blikopener en maak het goed schoon.
2. Verwarm de melk en karnemelk in een grote pan. Voeg 'n paar druppels van een citroen toe.
3. Als de melk tegen de kook aan komt, zul je zien dat de eiwitten in de melk samenklonteren (wrongel). Roer dit 1 minuut door.
4. Giet het mengsel door een zeef. Roer de wrongel goed door om alle vloeistof (wei) eruit te krijgen.
5. Voeg 1 theelepel zout toe aan de wrongel en meng het goed door elkaar.
6. Zet het lege blikje op 'n bordje. Leg vervolgens de kaasdoek in en over het blikje en schep de wrongel erin.
7. Trek het doek omhoog zodat het kaasje goed kan inzakken.
8. Knip, als het nodig is, de kaasdoek op maat en leg het dekseltje van het blikje erop.
9. Zet het andere blikje of 'n gewichtje bovenop het dekseltje. Span het elastiek er strak omheen (later kun je het elastiek nog wat extra aanspannen). Zet 12 uur in de koelkast.

Dit is het basisrecept voor het maken van je eigen kaas. Je kunt bij Stap 5 zelf nog allerlei smaakjes aan de wrongel toevoegen:

• Door het kaasje vooraan heb ik (in een vijzel gecrushte) zwarte peperkorrels en mosterdzaadjes geroerd. Het is lekker om de mosterdzaadjes van tevoren even te roosteren in een droge koekenpan, zo krijgen ze 'n nootachtige smaak.
• Het kaasje rechts is 'n geitenkaasje met korianderzaad. Hiervoor heb ik de volle melk vervangen door volle geitenmelk. Het kaasje was heerlijk mild van smaak.
• Het grotere kaasje met de rozemarijn heeft, nadat het 12 uur in de koelkast heeft gestaan, 1,5 dag in 'n pekelbadje gelegen. Neem hiervoor een afsluitbaar bakje en vul het met water en zout (per 1/2 liter water gebruik je 1 theelepel zout). Leg het kaasje erin (zorg ervoor dat het helemaal onderstaat), sluit af en zet in de koelkast. Laat het kaasje maximaal 3 dagen lang in het pekelbadje liggen. Door het pekelen krijgt het kaasje meer smaak en een andere structuur; 'n beetje mozzarella-achtig.

Bron: Yvette van Boven, Home Made


• Het lege blikje met een inhoud van 400 gram moet aan de binnenkant wit gelakt zijn (dat is tegen roest). Veel groenteblikjes hebben een witte binnenkant (ik heb blikjes van Bonduelle gebruikt).
• Kaasdoek (of neteldoek) kun je kopen op de markt, bij sommige kookwinkels of bij Dille & Kamille.
• Voordat je kaasdoek voor het eerst gebruikt, kun je de kaasdoek het best even met de hand wassen in water met zout en daarna goed uitspoelen, dan blijft het lekker soepel.
• Als het goed is, zou de wrongel zo'n 250 gram moeten wegen. Bij mijn 1e kaasje woog de wrongel 230 gram, maar de andere 2 kaasjes kwamen niet eens in de buurt en dat terwijl ik al de 3 keren hetzelfde heb gedaan. Wel had ik voor het 1e kaasje 'n ander merk melk gebruikt. Misschien dat dat het verschil maakte... of zou het gewoon beginners luck zijn? Het is in ieder geval verstandig je wrongel te wegen en de hoeveelheid zout die je bij Stap 5 toevoegt daar op af te stemmen.
• Wanneer je specerijen als peper en korianderzaad door de wrongel mengt, voeg dan niet te veel toe. Deze smaken kunnen snel overheersen.


In m'n volgende blogpost vertel ik je hoe je het lekkere griesmeelbrood voor het 100% Homemade kaasplankje kunt maken!

Homemade Kaasplankje


Dit kaasplankje is 100% HOMEMADE!


Hoe leuk is het als je met Oud & Nieuw bij de borrel zelf je eigen kaasplankje op tafel kunt zetten! De komende dagen vertel ik je hoe je zelf 'n origineel en lekker kaasplankje maakt. So stay tuned!

vrijdag 23 december 2011

Baileys

Ik ben gek op Baileys − met ijs graag! En weet je, je maakt 't heel makkelijk zelf, dus verras je familie en vrienden deze Kerst met je eigen homemade Baileys! Ook leuk als cadeautje voor onder de kerstboom − mam, ik hoop maar dat je dit niet leest voor zondag... ;-)


Wat heb je nodig voor de Baileys:

200 ml houdbare slagroom
1 blikje gecondenseerde volle melk met suiker (397 gram, Friesche Vlag)
300 ml Ierse whiskey
1 eetlepel espressopoeder
2 eetlepels chocolade siroop (Monin)

Zo maak je het:

1. Doe alles in 'n blender en mix kort totdat het net gemengd is.
2. Giet over in schone flessen en klaar!

De Baileys blijft in de koelkast zo'n 2 maanden goed.

Bron: Yvette van Boven, Home Made Winter


• De chocolade siroop van Monin kun je vinden bij koffie- & theespeciaalzaken zoals Simon Lévelt.

Cheers!

Op 'n mooie, gezellige en vooral lekkere Kerst
samen met familie & vrienden!

woensdag 21 december 2011

Food Bloggers Unplugged


I was tagged by Gem at Cupcake Crazy Gem to join in a game of tag! The idea of Food Bloggers Unplugged, started by Susan from A Little Bit of Heaven on a Plate, is to learn more about the foodie behind the blog. I thought it was a fun way to tell you a little more about me and my love for food and baking in particular, so I was happy to join in!


1. What, or who inspired you to start a blog?

My love for baking came from my grandmother. She used to bake us lovely cookies and cakes all the time. My first blogpost was a recipe from my nan: her raisin cookies were my absolute favourite cookies as a child! Of course she knew, so she always gave me the biggest cookie ;-D
   I was inspired by other (food) bloggers to start my blog; I spent so much time reading other people's blogs I thought I should just start my own!

2. Who is your foodie inspiration?

I have so many: other food bloggers, Rachel Allen, Lorraine Pascale, Nigella Lawson, Mary Berry. Bakers and cooks who appear on (BBC) food shows such as The Great British Bake Off, Saturday Kitchen and MasterChef.

3. Your greasiest, batter - splattered food/drink book is?

I guess that would be my laptop; I get a lot of recipes online. I'm kind of a neat freak actually, so you won't find many greasy, batter-splattered cookbooks around here. Besides, there's not one particular book I use all the time, I have a lot of cookbooks I love to use.

4. Tell us all about the best thing you have ever eaten in another country, where was it, what was it?

That's a tough one, because I've eaten lots of things I absolutely loved...

I lived in Buenos Aires for a while doing research for my Master's thesis and I ate some amazing food there!
   I had great steak at La Cabrera. The Bife de Lomo and Bife de Chorizo − and I'm not talking about the sausage?! − at this parrilla are fab. You even have to get in line for a table at this place, but when it's summer and you get champagne while you wait that's not so bad ;-)
   Unlike what most people think, they do have lots of other great food, besides meat, in Argentina. I've had some of the best sushi in Buenos Aires. And, what about pasta and ice cream! These are also very good (many Argentinians are of Italian descent)!
   Don't forget dulce de leche, a lovely and sweet milk-based caramel sauce! Argentinians have a real sweet tooth and they like dulce de leche on anything: pancakes, cookies, medialunas (my absolute fave!) which are little croissants, etc.

Great steak at La Cabrera!

Oh, and I loved the Coconut Pudding at Mama Africa in Cape Town. It's really moist and it's so rich you need to order a taxi to get back to your hotel (well, you should do that anyway for your own safety ;-)...).

5. Another food bloggers table you'd like to eat at is?

Manuela from Passion 4 Baking because she makes the most beautiful cupcakes and I love her pink vintage style! I think she's a lovely person and she's half Dutch ;-)

6. What is the one kitchen gadget you would ask Santa for this year (money no object of course)?

That's an easy one! I would ask Santa a KitchenAid Artisan Stand Mixer! Since money is no object I'd love the Raspberry Ice, a silver one, a black one and maybe he could throw in a Candy Apple Red mixer too 'cause I simply can't choose... ;-)

7. Who taught you how to cook?

My mum, my dad, my lovely grandma, Jamie, Nigella...

8. I'm coming to you for dinner what's your signature dish?

My baking signature dish are my Raspberry Cupcakes with white chocolate and pistachios. Everyone loves these!


9. What is your guilty food pleasure?

Not so guilty, actually ;-)
   Anything with butter and sugar in it: cheesecake, cupcakes, brownies/blondies, oatmeal cookies, scones with clotted cream and lemon curd... you name it! And I love good cheese, nachos with a spicy salsa or guacamole and much more ;-)


10. Reveal something about yourself that others would be surprised to learn?

I have been avoiding the scale ever since I started my blog...

Not food related:

I used to have a crush on George Michael when I was about 7 years old?!


Finally...tag 5 other food bloggers with these questions...like a hot baked potato...pass it on!

Kelly from An American Cupcake in London
Betsy from JavaCupcake
Manuela from Passion 4 Baking
Rosie from Sweetapolita
Andrea from Made With Pink

If you have been tagged, please link up your entry here and if you tweet, use #foodbloggersunplugged on twitter.

Enjoy!


Thanks for tagging me, Gem!




dinsdag 13 december 2011

Twinkle Pearl Beads

Hoe cute is deze verpakking?

Ik ontdekte dit flesje met suikerparels laatst bij Kitchen Art in Leiden en moest 'm natuurlijk kopen ;-) Ik vind het cupcakeje als deksel echt te cute!


De Pearl Beads zijn ontzettend leuk voor het decoreren van je cupcakes en taarten (zoals zoveel suikerpareltjes zijn ze stiekem wel 'n tikje hard). De schattige flesjes van het merk Twinkle zijn ook te koop gevuld met Pearl en Jim Bits (gekleurde hageltjes), Choco Beads en Sweet Sand (gekleurde suiker). Verder heeft het merk glanspoeder, stiften met eetbare inkt en icing gel in diverse kleuren.


Ben je benieuwd geworden naar het merk Twinkle of ben je nog op zoek naar een leuk Kerstcadeautje voor 'n echte cupcake lover? Kijk dan even op de site van Foodkitchen.nl. Hier vind je ook de verkoopadressen.


woensdag 7 december 2011

Home Made Winter

Ben wel verwend door Sinterklaas dit jaar! En, jullie? Blijkbaar ben ik lief geweest ;-) Al hoewel... bovenaan mijn verlanglijstje prijkte toch echt een KitchenAid mixer, maar deze stond niet tussen de stapels cadeaus :-(
   Ach, ik kan het de Goedheiligman ook niet kwalijk nemen want je moet toch echt even sparen voor zo'n ding! En, het hielp natuurlijk niet dat ik de kleur er niet bij had gezet. Ik kan gewoon niet kiezen; ze zijn allemaal zo mooi! Raspberry Ice vind ik nu geweldig, maar vind ik dat over 10 jaar nog steeds? Zilver dan misschien, maar ja, welke van de 4 tinten? HELP! Misschien dat de Kerstman het wel aandurft? Want voor mijn favoriete Sinterklaascadeau van dit jaar kan ik 'm goed gebruiken!


Toen Home Made Winter, het 2e boek van Yvette van Boven, uitkwam was ik het liefst meteen naar de boekhandel gerend, maar met Sinterklaas in aantocht besloot ik toch maar even te wachten. En, het was het wachten waard; wat een geweldig boek is dit weer!
   Haar 1e boek Home Made, dat vorig jaar uitkwam en werd verkozen tot Nederlands Kookboek van het Jaar 2010, is één van mijn favoriete kookboeken! Want wat is er nou leuker dan helemaal zelf from scratch lekker eten te maken?
   In de nieuwe wintereditie leert Yvette van Boven ons hoe we zelf boter, appelcider, pulled pork (op haar site vind je 'n leuk filmpje waarin Yvette van Boven pulled pork klaarmaakt) of Baileys kunnen maken. Voor het 2e boek vol comfort food haalde ze haar inspiratie vooral uit Ierland, waar zij een groot deel van haar jeugd woonde, en uit Frankrijk waar zij nu een groot deel van haar leven doorbrengt.

Ik heb Home Made Winter nog maar net en heb er dus nog niets uit kunnen maken, maar heb al wel elk recept van het boek doorgenomen. Het is 'n heerlijk feel good kookboek met dito recepten! Het is in dezelfde stijl geschreven en vormgegeven als haar 1e boek en staat weer vol mooie foto's van haar man en illustraties die ze zelf gemaakt heeft. Zelfs sommige recepten zijn geheel getekend: hoe leuk! Het 2e boek is even verfrissend en grappig; Yvette van Boven schrijft volgens mij zoals ze praat. Het is af en toe net alsof ze met je in gesprek is.
  Home Made Winter heeft een nog iets persoonlijker tintje dan het 1e boek door de verhalen die ze vertelt over haar jeugd in Ierland en door dingen als een foto van een door een 11-jarige Yvette handgeschreven recept − op zo'n bruin velletje. Zo krijg je het idee dat je Yvette een beetje "leert kennen".


Met dit inspirerende boek kom ik in ieder geval de winter wel door! Al kijk ik stiekem ook alvast uit naar het voorjaar want dan komt Yvette van Boven namelijk alweer met een nieuw kookboek: Home Made Zomer!

PS: heb jij Home Made Winter niet gekregen van de Sint, vraag het boek dan zeker voor Kerst!

vrijdag 2 december 2011

Speculaastaart met bavarois van kruidnoten

Bron: Cakemania

Dit is mijn final cake voor de Wilton Decorating Basics cursus!

De taart is gemaakt van biscuitdeeg met speculaaskruiden en bavarois van de kruidnoten die ik laatst maakte. Voor het icen en decoreren heb ik Wilton buttercream icing gebruikt. De taart heeft dus helemaal de smaak van 5 december! En, met een andere decoratie tover je 'm zo om in de perfecte taart voor Pakjesavond ;-)

Wat heb je nodig voor de Speculaastaart:

Biscuit:
4 eieren, M (op kamertemperatuur)
100 gram patentbloem
20 gram maizena
1 theelepel speculaaskruiden
1/4 theelepel zout
120 gram fijne kristalsuiker

Bavarois:
3 blaadjes gelatine
250 ml volle melk
40 gram suiker
1 eidooier
100 gram kruidnoten
125 ml slagroom

Zo maak je de taart:

Biscuit:
1. Leg de eieren 10 minuutjes in een kom met warm water.
2. Vet ondertussen een ronde bakvorm van 20 cm Ø in. Leg op de bodem van de bakvorm een cirkel van bakpapier die precies op maat is geknipt. Vet deze ook in. Bestuif de vorm vervolgens met bloem en klop het teveel aan bloem eruit.
3. Verwarm de oven voor op 170 °C.
4. Zeef de bloem, de maizena en de speculaaskruiden boven een kom. Voeg het zout toe en meng door elkaar.
5. Klop de eieren en de suiker met een (hand-)mixer tot een zeer schuimige, lichte massa (zeker 10 minuten!).
6. Spatel voorzichtig de droge ingrediënten door het eimengsel zodat je zoveel mogelijk lucht in het beslag houdt.
7. Schep het biscuitbeslag in de bakvorm, strijk het glad en bak de taart in 30-40 minuten gaar. Steek een caketester of satéprikker in het midden van de taart. Als deze er schoon en droog uitkomt, is de taart gaar.
8. Laat de taart eerst even afkoelen in de oven met de deur op een kier. Zet de vorm daarna op een rooster. Na 5-10 minuten kun je de taart op het rooster omkeren en verder laten afkoelen (eventueel met een schone theedoek erover). Pas als de taart volledig is afgekoeld, kun je 'm doorsnijden, vullen, afsmeren, decoreren, etc.

Bavarois:
1. Leg de blaadjes gelatine één voor één in ruim koud water en laat 5 à 10 minuten weken.
2. Breng de melk tegen de kook aan. Meng de suiker en eidooier in een kom en giet hier al roerend beetje bij beetje de warme melk bij. Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm het mengsel op een laag vuur tot het iets gebonden is (let op dat het niet kookt).
3. Neem de pan van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze één voor één door het mengsel tot ze zijn opgelost.
4. Giet het mengsel door een zeef in een kom om klontjes te voorkomen. Laat het vervolgens afkoelen door de kom met het mengsel in een bak met ijswater te zetten.
5. Maal de kruidnootjes (hier vind je het recept) fijn in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer. Spatel de fijngemalen kruidnoten voorzichtig door het afkoelende mengsel.
6. Klop ondertussen de slagroom stijf. Spatel de slagroom luchtig door het mengsel zodra deze 'hangend' (lobbig) is. Laat de bavarois eventueel iets opstijven in de koelkast.


Het vullen en decoreren van de taart:
1. Snijd de taart bij voorkeur in 3 lagen met een mes of taartzaag.
2. Markeer de lagen na het snijden met een beetje botercrème zodat je later weet hoe de lagen precies op elkaar horen; dit doe je door een dun laagje botercrème van zo'n 1 cm breed van onder naar boven aan te brengen aan de buitenkant van de taart.
3. Verdeel de bavarois (niet meer dan de helft) over de onderste laag van de taart. Zorg ervoor dat de bavarois niet over de rand van de taart komt. Spuit éérst een dijkje van botercrème langs de rand om dit te voorkomen.
4. Leg de 2e laag er bovenop (denk aan het laagje botercrème aan de buitenkant). Herhaal stap 3 en leg vervolgens de 3e laag op de taart. Plaats de taart in de koelkast om even op te laten stijven zodat het icen van de taart makkelijker gaat (optioneel; afhankelijk van de dikte van de bavarois).
5. Ice de taart met een dunne laag botercrème. Laat de taart weer even in de koelkast opstijven. Je kunt de taart hierna nog gladder maken door er overheen te gaan met een spatel, die je onder de warme kraan hebt gehouden en drooggemaakt.
6. Bekleed de taart met marsepein en versier met leuke Sinterklaasdecoratie!

Bron: de hoeveelheden/verhoudingen voor het biscuitdeeg heb ik gevonden op DeLeuksteTaarten.nl.


Tips & tricks:

• Door de eitjes iets te verwarmen krijg je een extra luchtig biscuitbeslag.
• Gebruik voor het bakken een ronde, dichte bakpan zoals deze. Een springvorm zou ook kunnen, maar dan moet je er zeker van zijn dat deze niet lekt.
• Mijn biscuit is steeds na 30-33 minuten gaar. Kom niet in de verleiding de oven in de eerste 30 minuten te openen, dan kan je biscuit namelijk inzakken.
• Ik laat biscuit altijd in fases afkoelen, omdat biscuit kan inzakken wanneer dit te snel gebeurt.
• Biscuit is makkelijker in lagen te snijden als de taart een dag oud is of in de vriezer is geweest.
• Je kunt de onderkant van je biscuit het best als bovenkant van de taart gebruiken omdat deze strakker is.
• De Wilton buttercream icing kan ik je qua smaak niet echt aanraden, kijk anders even op DeLeuksteTaarten.nl voor een recept voor botercrème.


Fijne Pakjesavond!

zaterdag 26 november 2011

Kruidnoten

Sinterklaas is weer in het land, dus is het tijd voor pepernoten! Uh... kruidnoten?!
Ik zeg altijd pepernoten wanneer ik kruidnoten bedoel. Ik weet dat er op internet nogal 'n heisa wordt gemaakt over de verwarring tussen pepernoten en kruidnoten, maar ikzelf kan er gewoon niks aan doen; het zit er nou eenmaal ingebakken... En, pepernoten klinkt toch ook gewoon lekkerder ;-)
   Maar goed, pepernoten zijn dus de Taai Taai-achtige brokjes met anijssmaak. Ook heel erg lekker, maar ik heb kruidnootjes gemaakt!


Wat heb je nodig voor de Kruidnoten:

150 gram zelfrijzend bakmeel
1 1/2 theelepel speculaaskruiden
75 gram bruine basterdsuiker
'n snufje zout
60 gram koude ongezouten roomboter
2 à 3 eetlepels melk

Zo maak je ze:

1. Zeef het bakmeel en de speculaaskruiden boven een grote kom.
2. Voeg de basterdsuiker toe samen met 'n snufje zout. Meng dit door elkaar.
3. Snijd de roomboter boven de kom in kleine stukjes. Kneed het mengsel tot een soepel deeg. Voeg zoveel melk toe als nodig is.
4. Maak een bal van het deeg, wikkel het in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast.
5. Verwarm ondertussen de oven op 175 °C.
6. Vorm met je handen kleine bolletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Duw de kleine deegbolletjes een beetje plat. Bak de kruidnoten in het midden van de oven in zo'n 15 minuten gaar.

Bron: Janneke Vreugdenhil, nrc.tv

Tips & tricks:

• Probeer de deegballetjes ongeveer even groot te maken zodat ze even snel gaar worden.
• Je kunt het deeg ook in gelijke stukken verdelen, uitrollen in staafjes tot dezelfde lengte, in gelijke plakjes snijden en er vervolgens bolletjes van maken.
• Laat wat ruimte tussen de kruidnoten want ze worden groter in de oven.
• De kruidnootjes worden harder tijdens het afkoelen.


Kijk ook eens hier voor een lekkere speculaastaart met deze kruidnootjes!

maandag 21 november 2011

Vanilla Cupcakes
from The Hummingbird Bakery

Nee... ik heb niet in Notting Hill zitten snoepen van de vanille cupcakes van The Hummingbird Bakery − I wish! − ik heb ze gewoon zelf gemaakt, thuis in Leiden.
   In de 3e les van de Wilton cursus draaide het allemaal om het decoreren van cupcakes, dus besloot ik de vanille cupcakes van Londen's bekendste Bakery eens te proberen.


Wat heb je nodig voor de Vanille Cupcakes:
12 cupcakes

120 gram patentbloem
1 1/2 theelepel bakpoeder
140 gram fijne kristalsuiker
'n snufje zout
40 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
120 ml volle melk, op kamertemperatuur
1 ei (M), op kamertemperatuur
1/2 theelepel vanille-extract

Zo maak je de cupcakes:

1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
2. Zeef de bloem en bakpoeder boven een grote kom en voeg suiker en zout toe. Meng dit door elkaar en doe de boter erbij. Klop het mengsel met een mixer op lage stand totdat alles gemengd is en het de structuur heeft van zand.
3. Giet geleidelijk de helft van de melk erbij en mix totdat de melk net door het bloemmengsel is opgenomen.
4. Meng met een garde het ei, vanille-extract en de rest van de melk in een andere kom en schenk dit bij het bloemmengsel. Mix dit totdat het net gemengd is. Ga met een spatel langs de rand en de bodem van de kom om er zeker van te zijn dat alle ingrediënten goed gemengd worden. Mix nog iets langer tot je een glad mengsel hebt.
5. Verdeel het cupcakemengsel over 12 cupcakevormpjes (net iets minder dan 40 gram per cupcake). Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Als een cupcake terugveert als je er lichtjes met een vinger op drukt en een cocktailprikker er schoon uitkomt, zijn de cupcakes gaar.
6. Laat de cupcakes eerst 5 à 10 minuten in de vorm afkoelen en plaats ze daarna op een rooster om ze volledig af te laten koelen.
7. Frost de cupcakes, bijvoorbeeld met deze cream cheese frosting.

Bron: Tarek Malouf, The Hummingbird Bakery Cookbook


• Gek genoeg gebruiken ze bij The Hummingbird Bakery maar een 1/4 theelepel vanille-extract voor hun vanille cupcakes. Dat leek mij wat weinig dus heb ik dat verdubbeld.
• Het leek me leuk om dit recept eens te proberen, omdat de cupcakes van The Hummingbird Bakery op een andere manier worden gemaakt dan de meeste cupcakes, zoals deze Frambozen Cupcakes. Ik moet eerlijk bekennen dat de vanille cupcakes me wat tegenvielen. De cupcakes waren niet luchtig, eerder compact en dat terwijl ik echt niet te lang had gemixt. Jammer :-(

Ik ga dus maar verder op zoek naar het recept voor de perfecte vanille cupcake! Heb jij een go-to recipe voor vanille cupcakes?

Shaggy Mum

• De blaadjes van de Shaggy Mums zijn gemaakt met een Wilton Decorating Tip #352. De roze bloemblaadjes maak je met een Wilton Decorating Tip #233 . Dit is een heel handig spuitmondje dat je kunt gebruiken voor het maken van gras en leuke Elmo of Cookie Monster cupcakes!
   De cupcakes met de roze toefjes heb ik thuis gemaakt met een 2D spuitmondje voor Drop Flowers.

vrijdag 11 november 2011

Perenjam met speculaaskruiden

Bij jam denk je al snel aan lekker zomerfruit als aardbeien of frambozen. Jam met vruchten zoals peer, die je in deze tijd van het jaar volop kunt krijgen, zie je niet vaak in de winkel. Dus kwam ik op het idee om een lekkere jam te maken met de smaak van de herfst en winter; het werd een perenjam met speculaaskruiden!

Je hebt de jam al eerder kunnen zien in deze blogpost waar ik 'm gebruikte als vulling voor een taart. De jam is ook erg lekker door kwark of yoghurt. Of, wat dacht je van 'n lekker kaasplankje? De perenjam smaakt heel goed bij blauwe kaas!


Wat heb je nodig voor de Perenjam met speculaaskruiden:

ca. 1300 gram peren
400 gram Geleisuiker Speciaal (Van Gilse)
1 theelepel speculaaskruiden
3 à 4 gesteriliseerde jampotten*

Zo maak je de jam:

1. Schil de peren en verwijder de steeltjes en klokhuizen. Snijd de peren in stukjes en doe ze in een grote pan met een bodempje water.
2. Kook de stukjes peer tot ze zacht zijn, ong. 10 minuten. Giet het vocht af (laat het afkoelen en trakteer jezelf op 'n perensapje!).
3. Pureer het fruit met een staafmixer.
4. Meng de geleisuiker door de peer en voeg de speculaaskruiden toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Laat het mengsel 1 à 3 minuten doorkoken. De kooktijd gaat in op het moment dat het mengsel blijft borrelen wanneer je het doorroert.
5. Vul de gesteriliseerde potten tot de rand met de perenjam en draai de deksels er direct goed op. Zet de potten ondersteboven, zodat de potten vacuüm kunnen trekken. Na 5-10 minuten kun je de potjes rechtop zetten om verder af te laten koelen.

* In dit artikel vertel ik hoe je jampotten kunt steriliseren. Dit is echt belangrijk wanneer je zelf jam maakt!


• Na het schillen en schoonmaken van de peren houd je als het goed is ong. een kilo peren over. De hoeveelheid geleisuiker in dit recept is gebaseerd op 1 kilo fruit.
• Ik heb een deel van de stukjes peer tot moes gepureerd en de rest gewoon zo gelaten waardoor het het midden houdt tussen een jam en een compote.
• Je kunt eventueel nog wat sap en geraspte schil van een paar mandarijntjes of een sinaasappel toevoegen. Ook erg lekker!

zaterdag 5 november 2011

Wilton Decorating Basics

Vorige week ben ik, samen met 5 andere dames, begonnen aan de cursus Decorating Basics van Wilton. De cursus wordt gegeven in de leukste kookwinkel van Leiden, Kitchen Art, onder begeleiding van onze enthousiaste ‘Wilton Trained Instructor’, Anouk van Cakemania.
   Inmiddels heb ik al 2 lessen gehad en het leek me leuk om jullie er op m'n blog wat over te vertellen!


Bron: Cakemania

In de 1e les begonnen we met een aantal basistechnieken. Aan de hand van het instructieboekje gaf Anouk ons tips over hoe je een taart moet bakken, hoe je buttercream icing maakt, hoe je een spuitzak vult en hoe je sterretjes kunt spuiten. Ter voorbereiding op de 2e les liet Anouk zien hoe je een taart doormidden snijdt, vult en kunt icen.
   Aan het eind van de les mochten we zelf aan de slag met de spuitzak! We oefenden het spuiten van sterretjes, eerst op een oefenbord en vervolgens op koekjes.

Sterretjes van buttercream icing op het oefenbord

In de 2e les begint het echte werk: in deze les ga je namelijk je eigen taart decoreren! We kregen voor deze les zelfs huiswerk mee: thuis moesten we van tevoren een taart bakken en buttercream icing maken. De icing is typisch Amerikaans en bestaat onder andere uit Crisco, ofwel vegetable shortening, en een heleboel poedersuiker. Niet echt my cup of tea (dus als iemand nog 'n lekker alternatief weet?).
   Ik heb trouwens gemerkt dat je voor de icing beter suikerbakkerspoeder kunt gebruiken, dat fijner is dan gewone poedersuiker. Ik was 'n tikkie eigenwijs en gebruikte normale poedersuiker (900 gram!) waardoor de icing nogal korrelig was van structuur.

Tijdens de les konden we onze zelfgebakken taart doorsnijden en vullen. Daarna was het tijd voor het icen van de taart. Het gladmaken van de icing is nog 'n hele klus. De laag icing moet in ieder geval niet te dun zijn want dan kun je de taart er nog doorheen zien, maar het mag ook weer niet te dik want dan droogt de icing niet snel genoeg.
   Pas als de icing droog aanvoelt kun je de buttercream icing gaan smoothen door er perkamentpapier op te leggen en er voorzichtig met je hand of een spatel overheen te gaan. Doe je dit wanneer de icing nog niet droog genoeg is dan trek je met het papier zo de icing weer van je taart af.

Biscuit met dijkje van buttercream icing
en zelfgemaakte perenjam met speculaaskruiden

Na het icen heb ik de taart gedecoreerd met een leuke cupcake van gekleurde icing. Het was een pittige les, maar uiteindelijk was ik best tevreden met m'n taart. We hebben er thuis in ieder geval lekker van gesnoept.
   Volgende week gaan we cupcakes decoreren met verschillende soorten bloemen. Ik heb er nu al zin in!

My Cupcake Cake


Fijn weekend!

zaterdag 29 oktober 2011

Halloween Cupcakes



Trick or treat?
   Het is weer bijna Halloween dus ik had wel zin in een treat! Ik heb Pompoen Cupcakes gemaakt met fondant Halloweendecoraties in de vorm van spookjes, skeletons en pompoentjes. Het zijn heerlijke herfstige cupcakes door de pompoen en specerijen en de cupcakes zijn ook nog eens ontzettend moist. Echt 'n aanrader voor deze tijd van het jaar!


Wat heb je nodig voor de Halloween Cupcakes:

Voor de cupcakes:
125 gram (patent-)bloem
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel baking soda
¼ theelepel zout
1 theelepel kaneel
1¼ theelepel koek- en speculaaskruiden
75 gram (fijne) kristalsuiker
75 gram lichtbruine basterdsuiker
120 ml zonnebloemolie
240 ml pompoenpuree*
2 eieren, L (op kamertemperatuur)
1 theelepel vanille-extract
50 gram geroosterde pecannoten, in kleine stukjes gehakt

Voor de frosting:
100 gram poedersuiker
100 gram ongezouten boter, in blokjes (op kamertemperatuur)
200 gram roomkaas (koud)
0,5 theelepel vanille-extract


Zo maak je de Halloween Cupcakes:

* Pompoenpuree:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Snijd 'n flespompoen in de lengte doormidden en verwijder de pitten met een lepel.
3. Leg de stukken pompoen met de binnenkant naar onder in een ovenschaal en giet hier 'n laagje water in. Zet 30-60 minuten in de oven tot de pompoen zacht is.
4. Laat (iets) afkoelen en lepel het vruchtvlees uit de schil. Pureer de pompoen met een staafmixer. Als de pompoenpuree waterig is laat deze dan nog even uitlekken.

Cupcakes:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en plaats 12 papieren cakevormpjes in een cupcake bakvorm.
2. Zeef de bloem, het bakpoeder, de baking soda, het zout en de specerijen boven een grote kom en meng door elkaar.
3. Meng in een andere grote kom de suiker, zonnebloemolie, pompoenpuree, eieren en vanille-extract met een mixer.
4. Spatel het bloemmengsel door het pompoenmengsel en mix totdat het volledig gemengd is (mix niet te lang).
5. Spatel er vervolgens de gehakte pecannoten door.
6. Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes.
7. Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in 22-24 minuten gaar en goudbruin. De cupcakes zijn klaar als een cocktailprikker, die je in het midden van de cupcake steekt, er schoon uitkomt.
8. Laat de cupcakes 5 minuten in de vorm afkoelen. Plaats ze daarna op een rooster en laat ze volledig afkoelen voordat je ze gaat frosten.

Frosting:
1. Zeef de poedersuiker.
2. Klop in een grote kom de roomboter zacht en glad. Voeg de (koude) roomkaas toe en mix totdat het net gemengd is.
3. Voeg het vanille-extract en een deel van de poedersuiker toe en mix dit op lage snelheid totdat het gemengd is. Doe beetje bij beetje de rest van de poedersuiker erbij en mix het geheel tot een licht en luchtig mengsel. Als je het lekker vindt, kun je samen met de poedersuiker nog wat kaneel toevoegen.
4. Frost de cupcakes met behulp van een spatel of spuitzak. Decoreer de cupcakes met een leuk figuurtje van fondant (let op: fondant begint op een gegeven moment te smelten door de cream cheese frosting) of strooi wat extra stukjes (gehakte) pecannoten of kaneel over de frosting.


Bron: het recept voor de Pompoen Cupcakes komt uit het boek Cupcakes van Shelly Kaldunski. Ik heb het recept wel zelf wat aangepast.


Andere lekkere recepten voor cupcakes en tips vind je in deze blogposts: Frambozen Cupcakes met Cream Cheese Frosting en Coconut Cupcakes!


Happy Halloween!

zaterdag 22 oktober 2011

World Chocolate Masters 2011

De beste dj ter wereld mag dit jaar dan wel niet uit Nederland komen, de beste chocolatier ter wereld komt dat wel! Gisteren werd Frank Haasnoot gekroond tot World Chocolate Master 2011.

Frank Haasnoot

Van 19 tot en met 21 oktober werden in Parijs de World Chocolate Masters 2011 gehouden. Het WK voor chocolatiers ging dit jaar met het thema, 'cacao, het geschenk van Quetzalcoatl', terug naar de oorsprong van cacao en chocolade. In drie dagen tijd moesten 19 chocolatiers van over de hele wereld, met de Azteekse god Quetzalcoatl als inspiratie, een groot showstuk, een kleiner showstuk in de vorm van een ketting, 2 chocoladetaarten, 6 desserts en verschillende bonbons creëren.

Quetzalcoatl

De afgelopen dagen heb ik de competitie gevolgd via filmpjes van de kandidaten en hun prachtige chocoladecreaties. Echt ongelooflijk wat deze kunstenaars maken van chocolade! Ik heb echt met spanning naar de − soms zenuwslopende − filmpjes gekeken. Wanneer de kandidaten hun showstukken vervoeren houd je echt je adem in... (check dit filmpje). Als je de documentaire Kings of Pastry (aanrader!) kent dan weet je precies wat ik bedoel.
   Leuk detail is dat Jacquy Pfeiffer, één van de kandidaten die in Kings of Pastry meedeed aan de strijd om uitgeroepen te worden tot beste patissier van Frankrijk, nu zelf jurylid was bij de World Chocolate Masters 2011.

De spannende ontknoping van de World Chocolate Masters 2011 was gisteren live te volgen op de site. In dit filmpje kun je Frank Haasnoot (werkzaam bij Dobla in Alkmaar), met ondermeer Robin Hoedjes (van Crème de la Crème te Zoeterwoude, waarover ik eerder schreef in dit artikel), in actie zien.
   De ontlading bij Frank Haasnoot was na de maandenlange voorbereiding en de spanning van de afgelopen 3 dagen enorm; hij vloog op de winnaar van vorig jaar af en tilde hem in de lucht van blijdschap. Dit en nog veel meer mooie momenten kun je terugkijken in deze video.
  
Warrior, showstuk Frank Haasnoot


Bron: afbeeldingen zijn afkomstig van de site van de World Chocolate Masters 2011

woensdag 19 oktober 2011

Pompoensoep met 'n oosters tintje

Bij comfort food denk ik direct aan soep. Wat is er nu lekkerder dan je even opwarmen met 'n kopje soep op een regenachtige herfstdag of koude winterdag? Soep is ook nog eens ontzettend heilzaam: het pept je op als je verkouden bent of een griepje hebt en biedt troost als je 't even zat bent.
   Ik ben dol op soep, niet alleen omdat het eten van soep me 'n goed gevoel geeft, maar ook omdat soep me aan mijn vader doet denken. Papa maakte toen ik klein was de heerlijkste soepen en nog altijd geeft het eten van soep mij 'n warm gevoel: het gevoel van thuiskomen! Als je zin hebt in een heerlijk HOMEmade soepje, probeer dan eens deze herfstsoep met pompoen.


Wat heb je nodig voor de Pompoensoep:

1 flespompoen, van ca. 1 kilo
olijfolie
zout
peper
2 teentjes knoflook, ongepeld en gekneusd
1 ui, gesnipperd
1 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden
verse gember, 'n stukje van 1 cm
900 ml goede kippenbouillon
sap van 'n halve limoen
kokosmelk, ca. 6 eetlepels
verse koriander (garnering)


Zo maak je de Pompoensoep:

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Snijd de flespompoen in de lengte doormidden, haal met een lepel de pitjes eruit en leg de helften in een ovenschaal. Snijd het vruchtvlees kruislings in met een mes zodat de pompoen sneller gaart in de oven. Druppel wat olijfolie over de pompoen en bestrooi met zout en peper. Leg in beide holten van de pompoen een teentje knoflook en rooster de pompoen in de oven tot het vruchtvlees zacht is, in ca. 30 minuten.
3. Verhit ondertussen een beetje olijfolie in een soeppan en voeg de fijngesnipperde ui toe. Laat de ui 15-20 minuten op een laag vuur bakken tot deze zacht en glazig is.
4. Verwijder de schil van de teentjes knoflook (je kunt de knoflook er makkelijk uitknijpen), die met de pompoen zijn meegeroosterd in de oven, en voeg de knoflook toe aan de ui. Doe 2/3 van de rode peper erbij (bewaar de rest voor de garnering). Schep met een lepel het vruchtvlees van de pompoen uit de schil en voeg dit toe aan het uimengsel. Rasp vervolgens het stukje gember boven de pan.
5.Voeg nu de bouillon toe. Roer het even door en laat 5 minuten zachtjes koken.
6. Pureer de soep met de staafmixer of in de blender.
7. Zet de soep nog even terug op 'n laag vuur. Breng de soep op smaak met zout en peper en voeg het limoensap toe.
8. Schep de pompoensoep in een kom. Druppel er 1 eetlepel (of meer als je dat lekker vindt) kokosmelk over en garneer met rode peper en koriander.

Bron: het recept voor deze pompoensoep is van Lorraine Pascale uit de 1e aflevering van haar kookprogramma (en gelijknamige boek) Home Cooking Made Easy waarin zij herfstig comfort food bereidt.


• Dit recept is goed voor zo'n 1,5 liter pompoensoep. Genoeg dus voor 4 tot 6 personen (als je de soep als voor- of lunchgerecht serveert).
• Je kunt de kippenbouillon uiteraard vervangen door groentebouillon en in plaats van kokosmelk zou je room kunnen gebruiken.
• De hals van een flespompoen bestaat geheel uit vruchtvlees, de pitten zitten in de bolle onderkant van de pompoen. Als je een flespompoen koopt, kun je het best een flespompoen kiezen met een zo'n klein mogelijk 'buikje'.